GSM stängs ned inom kort? [debattartikel SKEF News]

Du har kanske hört ryktet att GSM nätet skall stängas ned inom kort? Det stämmer nu inte, i alla fall inte vad vi kan se på den svenska marknaden. Trots det så dyker frågan upp med jämna mellanrum, upprinnelsen till det hela kommer av att flera tekniktidningar i sommarnyhetstorkans efterdyningar publicerade nyheten att GSM stängs ned i AT&Ts nät i USA 2017. Därefter gick ryktena på högvarv både online och offline att samma sak snart skulle drabba resten av världen. En del ansåg att det skulle vara bra att gå över till 3G och LTE snarast för att det snart säkert var dags i Sverige också att stänga ned GSM.

Saken är den att en rad maskiner, några miljoner elmätare och en betyande andel larmsystem är uppkopplade via GSM, det är därmed inte helt enkelt att bara byta ut allt detta i en handvändning. Så att GSM är dödsdömt, det vill jag hävda är fel. Visst är såväl 3G och LTE framtiden, men GSM är inte dödsdömt, ingen av de svenska operatörerna verkar ha planer på att stänga ned näten. GSM är dyrare att drifta än 3G och LTE, men det sker fortfarande en utbyggnad och uppdatering av nätet.

Telenor har satsat och fortsätter satsa på GSM. -Vi fortsätter att investera i vårt 2G-nät eftersom det är ett bra komplement till 3G och 4G, säger Andreas Hamrin, Telenor. Telenors uppdatering av 2G-nätet 2011 innebar att hela GSM-nätet bytts ut och försetts med nya basstationer och antenner. Genom Telenor och Tele2s samarbete blev resultatet 50% fler basstationer och en utökad täckning i samma omfattning. Nätet byggdes parallellt med 4G och i framtiden kommer det att finnas möjlighet till att dynamiskt fördela kapacitet mellan GSM och 4G i basstationerna beroende på hur efterfrågan ser ut.

Telenor uppdaterade nätet under 2011, även Telia uppdaterade GSM-nätet nyligen. ”Under 2012 förstärktes Telias 2G-nät med 80-talet nya basstationer och kapaciteten förstärktes på fler än 200 platser. Dessutom har det gjorts andra uppdateringar av tekniken för en bättre upplevelse” säger Per Sjöström, Regional Sales Manager, TeliaSonera Global M2M Services.

Även om en utfastning av GSM-näten öppnar för mer utrymme för LTE och 4G vilket innebär lägre driftskostnader och mer kapacitet i näten är det inget som pekar på att GSM kommer att stängas ned. Att det gjorts större investeringar i de europeiska GSM-näten än i tillexempel USA är en betydande faktor. ”Vi har för närvarande inga planer på att stänga våra GSM-nät i Sverige eller på någon annan marknad där vi verkar” sa Tommy Ljunggren utvecklingschef på TeliaSonera i somras, jag är benägen att tro att GSM därmed kommer finnas kvar inom en överskådlig framtid.
+Ulf Seijmer

Digitala trygghetslarm ritar om kartan

test av larmTrygghetslarm är en tjänst som ska underlätta för brukaren att få hjälp vid behov, det är samtidigt en i omfattande kedja med flera aktörer som skall samverka och fungera tillsammans. Vi står inför en framtida utmaning när upp till 200 000 trygghetslarm i Sverige ska bytas ut. Regeringsuppdraget Digitala Trygghetslarm har varit verksamt i tre år och visar att det behövs ett samarbete mellan tillverkare, operatörer, larmcentraler och kommuner.

Trygghetslarm via Rakel
I höstas presenterade MSB ett abonnemang för Rakel som kan lämpa sig för tillexempel trygghetslarm. Under våren kommer två av de kommuner som visat intresse för lösningen att vara med i ett pilotprojekt där Rakel används som trygghetslarm. Urban Rönnqvist, Funktionsansvarig hos MSB, menar att många kommuner de talar med anför att system med larmbärare som GSM och fast telefoni inte fungerar tillfredsställande som trygghetslarm på grund av blandningen av analog och digital teknik.

-Att Rakel är ett lämpligt system finns ingen tvivel om att addera trygghetslarm till Rakel gör ju inte att infrastrukturen ändras på något sätt. Det som anges som problemområden i andra tekniker fungerar i Rakel som har reservkraft och krypterad överföring, menar Urban.

Fortsätt läsa Digitala trygghetslarm ritar om kartan

Design av GSM-modem

GSM modemFörra året beslöt vi på Induo att lansera vår första egenbrandade produkt, först ut ett GSM-modem till konkurrenskraftigt pris. Naturligtvis tog det en del tid att få till tekniken, programvaror och så vidare så att det passade våra önskemål. Så insåg vi precis innan deltagandet i Scanautomaticmässan att produkten var färdig för release, minus en etikett och ett namn då. Indium är ett namn som jag funderat ett tag, naturligtvis var det rätt namn för ett industriellt GSM-modem! På rekordtid, vi pratar 30 minuter, designade jag modemets etikett och fick iväg det till tryck så att vi kunde visa upp det på mässan.

Nu i slutet av förra året började slutligen leveranserna av GSM-modemen, vi hade en del strul med färgen på etiketterna som i första batchen var fel, vilket försenade oss. (Se ett exempel i vår instruktionsvideo där vi fick skruva till färgerna) Men nu är allt på banan och vi har på allvar börjat leveranserna av ett robust och prisvärt GSM-modem! Bilden ovan är från en snabb fotosession nyligen, avsikten var inte att fota GSM-modemet men när allt ändå var uppställt var det svårt att låta bli!

#Twitterverktyg del 3: #Musik på twitter?

Att använda ljud på Twitter är att gå utanför begränsningarna, eller? Jag använder gärna sajten Twiturm som är till för att ladda upp MP3-filer och sedan direkt därifrån publicera på Twitter. Som exempel se denna länk till ett  soundtrack till kommande GSM produktlansering

Som vanligt är detta soundtrack satt till världen av mig. Tidigare har jag mest jobbat med färdiga ljudslingor, nu tar jag Induos soundtrack till en ny nivå eftersom jag i det här fallet varvar en liten del färdiga slingor med en stor del egenspelade instrument.

Tetralogi på #YouTube och #MyNewsdesk

Tetralogi, inte kvaletta på listan mest använda ord under 2000-talet. ”En tetralogi (även kallad kvadrologi) är en sammanhållen grupp av fyra verk inom något konstnärligt område.” -Wikipedia

Vi lanserar idag ett SMS-larm för fordonsmontage och upplyfta av de åtskilliga 1000 tittare som tagit del av MMS kamerans videosnuttar sedan förra våren satsade vi litet tid på ett par längre videoklipp med en mer djuplodande produktpresentation.

Det var en osedvanligt strulig väg att få fram dessa klipp. När jag skulle filma hade jag ont om tid för det första, en dålig ingångsparameter rent generellt. Sedan visade det sig att jag glömt slå av mikrofonen efter filmningen på Scanautomatic så batteriet i micken var helt slut. Vidare hade jag glömt snabbfästet till kamerastativet hemma. Snabbmarsch till Globen för att köpa batteri och därefter tejpade jag kameran på ett produktställ och hann klämma in filmningen mitt emellan två kundbesök.

Laddade upp allt på YouTube för att därifrån spara ned MP4 versioner av de fyra filmerna som jag använde på MyNewsdesk som videorelease. På det sättet sparar man massor av tid i att omkoda allt till MP4. YouTube gör jobbet snabbare helt enkelt, storleken blir jättebra och kvaliten ok.

Vilken del av tetralogin som är min favorit? Del 2, längst men bäst.

Mellandagsprojektet: hemautomation

Övervakning av yttertemperatur via SMSMed hjälp av SMS styrningen TWCT20 så sätter jag just nu ihop ett enkelt system för hemautomation. Systemets syfte är att spara uppvärmningskostnader och miljö. Den första delen av projektet är nu klar, att övervaka yttertemperaturen på distans via SMS och GPRS. En analog temperaturgivare för industriellt bruk sitter nu på fasaden vilket gör att jag på distans kan kolla yttertemperaturen och låta den styra inomhusvärmen på detta sätt:

Vid temperatur mindre än 0 grader utomhus aktiveras en utgång och ett SMS med texten ”Minusgrader utomhus” skickas till min mobiltelefon. Om det är kallare än 0 grader utomhus fem timmar i sträck aktiveras värmen i huset för att undvika att vattnet fryser inomhus. När värmen aktiveras skickas ett sms med Element aktiva till min mobil.

Är det varmare än 0 grader utomhus styrs värmen av en inomhustermostat som håller värmen på den temperatur jag väljer att ställa den på, i mitt fall 7 grader. Denna termostat kopplas som sagt bort vid minusgrader eller vid de tider när jag vet att jag är hemma, då styrs värmen av elementens termostat. Vill jag ha varmt inomhus på andra tider så skickar jag ett SMS till TWCT20 som slår på värmen direkt.

Värmestyrning med TWCT20

Kvar att lösa i projektet är:
Aktivera varmvattensberedare vissa tider eller när det är kallt ute.
Batteribackup med lågspänningslarm
Övervakning av jordfelsbrytare

Litet att stå i med andra ord, men allt pekar på att den här typen av hemautomation snabbt betalar tillbaka sig i form av lägre värmekostnader.

Nya broschyrer i online och offlineversion

I veckan har det varit mycket förberedelser inför nästa veckas kampanjer. Flitens lampa har lyst länge och envist (kanske snarare bildskärmen) men idag kom ett oväntat avbräck. Ett planerat strömavbrott som jag totalt missat att tajma in gav ett abrupt avbrott i planeringen. Nåväl när datorns batteri var slut var det bara att övergå till att skriva texterna i telefonen istället vilket gick över förväntan! Under den strömlösa tiden medan batteriet fortfarande var laddat kunde jag naturligtvis jobba på som vanligt, tack för det HSUPA och 3G!

Veckans episka stunder kan väl närmast sammanfattas i att SATELLAR broschyren på svenska är färdig. Du hittar den naturligtvis på den svenska SATELLAR sajten som vi satt upp i samarbete med SATEL. Dessutom testar vi nu att erbjuda onlinebläddring på skärmen. Testat runt litet olika och fastnar för issuu.com av flera olika anledningar.

En offlinebroschyr än så länge är broschyren för halvvågsantennen som icke desto mindre renderade i vår första men troligen inte sista exportaffär.

GSM modem kampanjfilm

Vi har klippt ihop en kortfilm för Maestro GSM modem och erbjudandet vi har ihop med Telenor där man kan beställa ett Maestro GSM modem för 795 kr om man tecknar ett 12 månadersabonnemang med månadsavgiften 94 kr. Förutom att skicka iväg denna som videorelease så finns den att beskåda på YouTube: