I mål med #blogg100

I mål med Blogg100
I mål med Blogg100

Om du missat det så har jag under våren skrivit 100 blogginlägg på rad i Induos nystartade blogg i utmaningen #blogg100, inläggen talar för sig själv, utmaningen är naturligtvis massiv, att leverera så många inlägg på rad. Skall du anta den utmaningen nästa år (om den fortsätter) så är mitt bästa tips att alltid ha ett inläggslager på 4-5 inlägg. Då kan du skriva i lugn och ro och publicera av det du redan är klar med. Eftersom vi hela tiden har ett naturligt nyhetsflöde har det inte varit en jätteutmaning, men naturligtvis har det tagit en del tid att skriva.

Youtubekanal uppdateras

Nu har YouTube uppdaterats med ett nytt utseende och jag uppdaterade naturligtvis Induos YouTubekanal. Jag kan tyvärr inte bedöma allt utseendemässigt då jag just nu inte har en YouTube-TV att tillgå vilket stöds av den nya layouten. En kul sak är i alla fall att man kan spela in en egen kanalinformationsfilm, något som jag gjorde när jag ändå höll på med annat.

 

Induo fyller fem

Ett sån händelse som att Induo fyller fem var något som vi uppmärksammade i en rad bloggposter. Dock fanns en önskan från min sida att göra någon form av emblem för att titta tillbaka på när Induo fyller tio om inte annat. Ett första utkast var ett lek med sim-kortsformen där kortet var en femma:

femma

Kändes dock inte klockrent så det blev att vända sig till en gammal klassiker som fanns redan på romarnas tid:

induo-v

 

Litet mer klassiker och så säger den litet mer vad det handlar om, även om jag gillar sim-femman så pass mycket att jag publicerade den här.

En vecka med Loggenbloggen

En vecka på LoggenbloggenOm du missade det så skrev jag under hela förra veckan på Loggenbloggen om mitt arbete på Induo. Eftersom veckan till stor del tillägnades inspelning av video så färgade det mina inlägg även om det sista inlägget hade fokus på sociala medier och mindre företag, läs gärna om min berättelse om den bloggande rörmokaren.

Så under veckan klipptes sex nya videos och publicerades på YouTube, en kanal som haft en otrolig trafik under helgen, bara på två dagar har våra videos snurrat nästan 20 timmar, otroligt!

Nya produktvideos utan glasögonblänk

Nu har jag klarat av ett videorace och inom kort kommer ett till. Problemet har tidigare varit blänk i glasögonen i nästan samtliga filmer. Jag testade i det senaste inspelningarna att ställa belysningarna mer från sidan med diffusionsskärmar framför och det klarade biffen. Idén var att ljuset skulle studsa bort i en riktning som inte var in i kameran och det lyckades. Totalt använde jag fyra ljuskällor, de är tillverkade av mig men det som var viktigt var att jag köpte alla lågenergilampor på en gång för att de skulle vara av samma ljustemperatur, eller i alla fall nästan. En annan sak gjorde jag också, jag mörklade fönstren innan jag spelade in för att få bort spillljus. Så här blev resultatet (just denna video visar en 3G repeater) och vi har haft hela 100 visningar på två veckor vilket jag tycker är jättebra!


Fortsätt läsa Nya produktvideos utan glasögonblänk

Inbjuden av Google

Den 15 februari blev jag inbjuden av Google Sverige till att medverka i deras websändning ”Hangout med Google”. Avsnittet, som gick under rubriken ”lyckas på YouTube”, berörde företagetsnyttan av YouTube. Avsnittet sändes på engelska.

Naturligtvis var detta riktigt roligt, vi har ju arbetat med YouTube på Induo sedan cirka fyra år. Från början var anledningen primärt att tjänsten var kostnadsfri och det var viktigt när bolaget var nystartat. Idag värdesätter vi andra saker som snabbheten i tjänsten, statistiken, sökbarheten och förmågan att bädda in information.

Jag har tidigare i den här bloggen postat inlägg om video fokuserat på teknik så jag tänkte dela med mig av två bilder.

Bild1. I brist på mikrofon till min Mac så använde jag ett vanligt iPhoneheadset som jag fäste på skjortslaget med ett fäste för slipsmikrofon/mygga. Då diametern skilde sig litet löstet jag det med tape (!) något du inte kan se i den färdiga sändningen.
Bild2. Själva setupen löstes med mobil studio bestående av en rollup, en diffusionskärm med egentillverkad ljusramp till vänster i bild, till höger en diffusionsbox för foto där jag monterat i en belysning och bakom mig som kicker light en befintlig lampa som redan fanns i rummet. Som bord användes ett utomhusbord i rätt höjd. Allt som användes ryms i en större bag, det gör det således möjligt att genomföra sådana här sändningar från ett hotellrum, från ditt fritidshus eller var du nu befinner dig.

Normalt kör vi våra direktsändningar via Bambuser men jag imponerades av Googles verktyg, kanske jag testar det i framtiden? Här är hela sändningen:

2010 i siffror

Ibland kan det vara bra att se tillbaka, och det här är några av de saker jag kan minnas att jag gjort.

90 införanden i press och media
33 pressreleaser
2 nya varumärken
3 nya hemsidor
1 mässa
290 blogginlägg (med det här)
13 direktsändningar via Bambuser
1 webshop
25 Videos
64 Nyheter under ”Senaste nytt”
1600 + Tweets
1 omnämnade i bok om Sociala Medier
11 soundtracks
10 artiklar (jag skrivit och fått publicerade)

Slutligen ett fint pris, se föregående blogginlägg.

Så varje månad har jag presterat närmare 3 pressreleaser, 5 nyheter, en artikel, 25 blogginlägg och fått 8 införanden i press och media. Allt toppat med 150 tweets och ett soundtrack per månad. Om jag kommer att kunna hålla samma tempo nästa år, tveksamt. Å andra sidan var min känsla januari 2010 att det var ganska tomt på nyhetsfronten under våren, en känsla som inte infinner sig nu, det finns hur mycket som helst att ta tag i.

Vinnare av MyNewsdesks ”Årets Pressrum 2010”!

Det är med en oerhörd glädje vi tagit emot priset Årets Pressrum i kategorin IT/Tech i MyNewsdesks årliga kundtävling. Som ett av tre nominerade bidrag i vår kategori höll vi tummarna och hoppades. Hoppades mycket till och med! Oerhört glada miner spreds över allas läppar när vi fick beskedet! Ett fint diplom pryder nu väggen på kontoret och i samband med överlämnandet spelades följande videointervju in. En liten blooper på slutet är bonusen för den som orkar titta 🙂

Livesända från mässa med Bambuser

Att livesända via nätet har varit på lut länge. Jag har trixat med DV klippning och filmning i närmare 10 år så då blir man lätt sugen på att testa något som är lätt, nytt och snabbt att göra.

Den förlösande faktorn var när jag deltog i ett webinar anordnat av Bengt Littorin (@havspappan) där Joakim Jardenberg pratade sig varm om thincast, att sända utan tunga tekniska lösningar till webben. Där och då och bestämde mig för att testa med livesändningar från Scanautomaticmässan, min tidigare övertygelse var att filma och klippa ett mässinslag i reeldirector i iPhonen, men skam den som inte byter riktning i elfte timmen. Vi beslöt att göra livesändning från mässan med ett par fasta ramar:

1. Fasta sändningstider för möjligheten att följa aktiviteter live med en ”tv-tablå”.

2. Det skulle vara en livesändning, inget man spelade in och laddade upp sen på YouTube (det har vi gjort en del redan).

3. Enklast möjliga verktyg skulle användas. Målet var en mobiltelefon och ett 3G abonnemang för att testa gränserna på tekniken.

Vi testade litet på kontoret och kom fram till att kombinationen bambuser och iPhone 3GS med extern mikrofon (mygga) var en vinnande trio. Telefonen monterades provisoriskt på ett kamerastativ för stabilitet och möjlighet till justering och enkel zoomning och panorering. Vi testade att sända via 3G-nätet och det gick mycket bra vid våra tester (trots att vi sitter ett halvt släggkast från Globen är Telias 3G nätet svajigt, något som ofta motsvarar förhållanden på en mässa).

Väl på plats på mässan hade vi möjligheter att använda ett lokalt WLAN med bra hastighet, det gjorde att vi hade ändå bättre kvalitet i våra realtidssändningar än vi hade väntat oss, även om mässans mobilinfrastruktur faktiskt imponerade stort, man hade stöd för Turbo 3G med HSUPA fart i Telias nät, över förväntan! Bambuser sänder live och laddar sedan upp de bildrutor som fattas för en bättre slutupplevelse. Med WLAN var det bra kvalitet redan från början och bara mindre delar laddades upp efter avslutad sändning.

Problemen vi upplevde under vår sändning var först och främst ljudrelaterade. En ljudkvalitetsåterkoppling får man först efter avslutad sändning och vi testade med olika mikrofoner och olika placeringar. Vi kom till slut fram till att den bästa lösningen var en riktmikrofon för det mesta placerad precis utanför bild. Vår mygga fångade upp alldeles för mycket kringljud (det är bättre med en riktad mygga nästa gång) i synnerhet eftersom vår montergranne demonstrerade en vibrerande maskin i sin monter.

En sak som hade varit så mycket lättare hade varit om Bambuserklienten för iPhone hade gett oss någon form av återkoppling eller inställningsmöjlighet för ljudet. I övrigt var klienten föredömligt enkel och nästan helt stabil.

En sak som man snabbt märker är att iPhonebatteriet nästan verkar äta upp sig själv, det tar slut väldigt fort. Ett externt batteripack är att rekommendera, glöm åtminstone inte mobilladdaren på hotellrummet.

Vi bäddade in vår Bambuserström i vårt nyhetsrum på MyNewsdesk och vi la även länkar från vår hemsida och i våra bloggar. Och faktum är att långt fler än vi anade har tittat, det är kul. På det här sättet nådde vi faktiskt 100 besökare utanför mässgolvet under mässans öppettider, och det är rätt ok för att vara en smal fackmässa. Tänk om åtminstone någon tittade via nätet istället för att åka bil till mässan, isåfall en miljövinst också!
Tillagt 9 mars 2011:

Bambuser finns numera i en gratisversion för företag så länge man accepterar reklam. Tidigare fanns inget gratisalternativ. När vi sände på mässan hade vi missat att man då debiterade pengar för företag och icke ideella organisationer, något som nu skippat. Om du skall använda Bambuser för företagets räkning anmäler du dig på deras hemsida och väljer mellan de olika tjänsterna.

Slutsummerat. Livesändning har tiden för sig, du kan bädda in det i bloggar, nyhetsrum och på hemsidor. Ett stort plus är hur lätt tekniken är att ta till sig, ett minus är att det kostar en del pengar att testa detta om du vill göra det skarpt inom ramen för ett företag eftersom Bambuser debiterar företag pengar för sina tjänster. Så även om hårdvaran är något de flesta yrkesarbetare håller i handen i princip varje arbetsdag så kostar det en liten slant att visa klippen online. Vi har fortsatt att använda Bambuser även efter mässan och lär säkert fortsätta att testa gränserna.

Så här valde vi att lägga upp det hela på vår sajt.

På MyNewsdesk kunde man följa inslagen i realtid.

Pressmappens död -offline är ingen

Nyligen ställde vi på Induo ut på Scanautomaticmässan, en fackmässa med 350 utställare. Traditionellt släppte medverkande företag nyheter för höst och vinter på den här mässan. Pressrummet var vid mässans öppnande laddat med åtskilliga hyllmeter av pressmappar från utställarna. Det var då, i den analoga världens tidevarv men ändå inte mer än 2-3 år bakåt i tiden.

I år var läget rejält annorlunda. Jag vacklade litet om vi skulle göra traditionella pressmappar eller bara använda MyNewsdesks onlinetjänst. Jag sejfade (fegade) med bägge.

På mässans öppningsdag gick jag till pressrummet på mässan med mina pressmappar vid mässans öppningstid. Det var tomt. Jag vände och gick ut genom dörren. Presscenter löd skylten. In igen och tittar runt. Inte en kotte. Ropar och får tillslut svar. Jodå det var mässans Presscenter och jodå det fanns fler pressmappar där. En 4-5 företag hade lagt ut sin pressinformation, av 350 utställare. Damen som höll i presscentret beklagade att det var så tomt men konstaterade att de flesta journalister sökte sin information online numera.

En annan viktig iakttagelse är att för ett par år sedan rapporterade åtskilliga tidningar om produktnyheter efter avslutad mässa, nu ligger så gott som alla tidningar och rapporterar om nyheterna som skall släppas på mässan, ett nummer innan mässan äger rum.

För den intresserade så lämnade vi de sista pressmapparna i det runda arkivet. Det är slut med sånt nu, det är nutid som gäller.