Om mobilnäten

debatt-mobilnatenDe senaste veckornas debatt om mobilnäten, där en minister inte tycks se några brister (Anna-Karin Hatt) och en annan ser brister så fort man kommer utanför tätbebyggt område (Monica Green) skrev jag en debattartikel. Den totala avsaknaden av teknikinsikt i debatten gör att debatten är på väg åt del håll. Anna-Karin Hatt menar att ”problemen handlar om att vi har överbelastade nät”, möjligen i city kan jag tycka, men inte på landsbygden. Monica Green å andra sidan har tillexempel inte koll på att 4G inte kräver fri sikt på de låga banden och låter, trots att hon fått andra besked från PTS, sin debattartikel publiceras på lördagen med en rad felaktigheter.

Sverige är ledande på mobilnät, det är beklämmande att debatten förs på en låg och osaklig nivå. Men när man läser denna interpellation om mobiltäcking av Monica Green från 2012 kanske dagens debatt ändå är på en högre nivå än 2012. ”Förr hade telefoner en mast, och det fanns till och med möjlighet att skaffa extra tillbehör med en större mast. Numera finns inte det. Problemet är alltså dels inte tillräckligt utbyggda nät, dels kapacitetsproblem, men även sämre mobiltelefoner” skriver Monica. Nog var antennerna på äldre mobiltelefoner besvärande, men jag har bestämt för mig att jag aldrig ägt en mobiltelefon med mast.

Dags att åka till Berlin, men med eller utan mobilt bredband?

Idag bär det iväg till Berlin för att möta de övriga SATEL distributörerna i Europa för en tvådagarsutbildning i det nya radiomodemet SATELLAR. Ett fullspäckat schema i två dagar men för att inte bli helt IT-stressad bör man ju kunna vara uppkopplad. Att allt fler svenskar surfar via mobilt bredband via såväl 3G modem som 3G router är ju ett faktum. Ett annat faktum enligt Telias senaste trendundersökning är att vårt  normaltillstånd i allmänhet är att vi är uppkopplade mot nätet. Våra nya vanor till trots tar vi sällan med vårt mobila bredband på semestern. Vi har lärt oss att det är för dyrt, men stämmer det? Telia har i alla fall maxtaxa på 299 kr per dygn upp till 100 MB, mellan 1-12 MB kostar det 24 kr/MB. Säkert är i alla fall att skall man surfa där så skall man hålla koll på megabyten. Självklart tar vi med vårt mobila bredband och surfar disciplinerat.

3G router släpps med högre hastighet

3G router HSUPA

3G router HSUPA

Vi på Induo har under våren hårdtestat UR5 med HSUPA stöd som släpps på Hannover Messe i slutet av april. Vi har åkt land och rike runt, testat på platser som Jönköping, Norrtälje, Örebro, Nynäshamn och Stockholm. Självklart har vi även hårdtestat i Johanneshov där vi ju har kontor. Olika operatörer har gett olika resultat, vi tycker att vi nu fått en bra inblick i vad HSUPA kan leverera i form av ökade prestanda. I detta nu skickar vi en pressrelease om vårt samarbete med Conel, för det är bland annat Induos insatser kring framtagandet av HSUPA versionen som lett till att produkten kan sättas på marknaden redan i april.