Två veckor och två kanonprodukter senare

planexHar nu avverkat två stora produktnyheter på två veckor, QGate och wifi-övervakningskameran från Planex, den förstnämnda har jag redan summerat, den senare är den jag fokuserat på under veckan. Kameran är för det första väldigt välkonstruerad, när man packar upp den så slås man av att den är smäcker men samtidigt väldigt tight sammansatt, det är inga dåliga gjutningar, inga misspassningar, inga rackliga plastkåpor, det är robust men samtidigt sparsmakat och skapat med precision. +1 för det helt enkelt. Att kameran sedan är en fröjd att installera och även ett barn klarar det på 10 minuter (ja det har testats), är laddad med funktioner och bara fungerar klockrent, ja då var det lätt att producera materialet som behövdes.

Arbetet kan summeras pressrelease, datablad och videoinstruktion, densamma blir den sista förinspelade inför sommaren och liksom i fallet med QGate så använde jag mig av screen-cast-o-matic för att spela in datorskärmen och Reflector för att spela in iPhonen.

forbattringarDetta blev den 25:e videon med snarlik setup på cirka 3 månader, jag kommer att arbeta med en del förbättringar under sommaren. Bland annat kommer jag att bygga en väggsektion som täcker fönstret till vänster i bild då jag inte kan hitta på något enklare sätt att få bort reflektionerna från väggen mitt emot mig och spegelbilderna av allt jag behöver sätta upp för att få filmningen att fungera. Ja du ser ju själv vad som speglar sig i fönstret.

Blixttips och dollytricks

Idag lanserade vi på Induo en 3G kamera för realtidsövervakning via videosamtal. Två saker ville jag utveckla ett steg till inför lanseringen av den här kameran: knäppa en produktbild som gjorde 3G kameran rättvisa (den är kritvit) och dessutom ville jag göra en film där två saker var viktiga, att få till bra vitbalans och dessutom få till en bra kvalitet på de klipp jag gjorde med dollymonterad kamera. Ett steg längre än tidigare känns det som jag nådde inom dessa två områden.

Produktbilden fotade jag i min IKEA tvättsäck belyst med en trio gamla SUNPAK blixtar (jag har fyra stycken). Har fått tag i en rad olika modeller av dessa på Tradera och är min favorit då de kostar nästan ingenting (100-250 kr) men framförallt, de går att ställa in manuellt. I kombination med några slavtändare går det att få ett bra blixtljus till klart rimlig initialkostnad, rekommenderas om du vill testa att fota med blixtar, manuella inställningar på kameran gäller då, å andra sidan är det avsevärt mer lärorikt. I fallet med 3G kameran så kom jag ganska nära perfekt bild men jag ville gå ett litet steg till. Tillämpade en teknik som jag sett användas av bland annat bilfotografer. Jag delade upp bilden i delar och optimerade varje del för sig innan jag satte samman dem. Alla justeringar av de olika delarna gjordes i RAW och så satte jag ihop allt i Photoshop. Förhoppningsvis tycker du som jag att det blev bra avvägda bilder.


Produktfilmen är helt filmad med min systemkamera den här gången (utom det vi filmade med 3G kameran så klart). Och min Nikon D90 är ju ingen renodlad proffskamera men ändå en kul kamera att arbeta med då bildkvalitén och djupet blir så bra. För att få till åkningarna runt produkten så använde jag min hemgjorda dolly, en bit MDF med ett stativhuvud och fyra inlineshjul. Stativhuvudet är sammanfattat i ett ord, billigt, ett stabilare huvud hade tagit bort de sista småskakningarna, men så skall man väl ha något att förbättra till nästa gång med?