Ny radiomodemssida

Ja här hinner man ju inte blogga så ofta nu för tiden. Jag har efter semestern motionerat hjärnans vindlingar med att designa om satel.nu som är en sida om radiomodem. Har tagit en del nya grepp om koden, får se vad det ger, den gamla sajten byggde på kod från hösten 2008 och var både tung och osnygg.

Trådlöst visar vägen för Nerikes Brandkår

Nerikes Brandkår är en organisation som samlar räddningstjänsterna i åtta kommuner i Örebro län. Idag är det en organisation som engagerar 450 anställda, varav cirka 100 heltidsanställda, organisationen ansvarar för 27 brandstationer, täcker in en yta om cirka 15 x 8 mil och har ett hundratal fordon i fordonsparken.

1998 gick fyra kommuner ihop och grundade en gemensam räddningstjänst under namnet Nerikes Brandkår och sedan det senaste tillskottet vid årsskiftet samlar man åtta kommuner i organisationen. Genom att samla ihop flera mindre brandkårer har man uppnått stordriftsfördelar och en organisation där resurser kan utnyttjas smartare. Alternativet hade kanske varit att skära ned de lokala verksamheterna, nu kan man bibehålla en bättre service mot medborgarna till samma kostnad. I en större organisation finns möjligheter att fördela resurser där de bäst behövs i det dagliga arbetet, en annan fördel är att det totalt sett behövs färre fordon och reservfordon i organisationen.

Med en stor organisation spridd över en geografisk yta ökar naturligtvis kraven på en verksamhetsanpassad, fungerande kommunikation. ”Idag jagar vi sekunder vid en utryckning, tid betyder oerhört mycket. Samtidigt måste vi spara tid på ett säkert sätt med bibehållen kvalitet, vi kan inte köra fordonen snabbare, vi måste kapa tid genom bland annat smartare system”, säger Magnus Bern, Brandingenjör och tekniskt ansvarig vid Nerikes Brandkår.

Optimerade system sparar värdefull tid
Att optimera systemen för personsökning, utalarmering och positionering har varit en del i arbetet att minska tiden varje utryckning tar. Till sin hjälp har Nerikes Brandkår haft RA Kommunikationsteknik i Örebro. ”Vi har sett över en rad olika funktioner och förbättrat kommunikationsstrukturen. Dessutom har vi tagit fram de antennplaceringar som gett bäst täckning och prestanda för systemet, istället för att bara använda den mast som finns i anslutning till någon brandstation” berättar Daniel Rydell, System Engineer, RA kommunikationsteknik.

”Genom att ha full kontroll på var alla fordon befinner sig har fått en ökad operativ nytta” säger Magnus Bern. ”Det fasta inre befälet kan se var varje fordon finns i realtid vilket underlättar arbetet ur flera aspekter. Om ett larm kommer in kan det inre befälet direkt se var närmaste fordon befinner sig och dirigera det vidare om det är möjligt. Tidigare gick mycket tid åt till att fastställa fordonets position under en utryckning via talkanalen, nu kan istället uppmärksamheten ägnas till andra uppgifter. Normalt sker en uppdatering av varje fordons position var 400ade meter. Vid finnavigering eller där det finns ett behov av exakt navigering kan noggrannheten ökas för realtidsvisning av position. Förutom en minskad arbetsbelastning och en exaktare navigation har behovet av talkommunikation minskat under utryckningen vilket uppfattas som positivt av de inblandade” fortsätter Magnus.

Ett trådlöst nät täcker stora avstånd
AVL-systemet, Automatic Vehicle Location, bygger på att varje fordon har en GPS mottagare. Positionen överförs vidare via en 80 MHz radio, en Ericsson GPS-Aurora, som även används för tal. För att kunna inhämta positioner från fordonen i hela upptagningsområdet har man placerat ut 4 st understationer som samlar in fordonens position och via SATELLINE-3AS Epic radiomodem skickar positionen till ledningscentralen i Örebro, kallad T100, via en kombinerad under- och repeaterstation vid Axsjöboda. Radiomodemen, som sänder med 10 W uteffekt, sammanlänkar stationerna som är upp till 57 km från varandra fågelvägen. På T100 finns ett kartverktyg, Metria Transport, för visning av brandbilens aktuella position.

Förutom de stora fördelarna i den dagliga driften så kan man i efterhand göra efterforskningar och ta fram statistik. Genom att man kan se en historik var ett fordon varit vid varje tillfälle kan man lätt sammanställa faktiska körtider vid olika larm eller se var ett viss fordon befann sig vid en viss tidpunkt. ”Med tanke på att vi är det näst största åkeriet i Örebro län så behöver vi ibland ta fram statistik för organisatoriska beslut, då underlättar den här historiken en hel del” säger Magnus Bern.

Personsökningen uppdateras
Genom att merparten av personalstyrkan är deltidsanställda ställs stora krav på att larm skall kunna ske via ett eget personsökarnät som täcker ett område runt varje brandstation. Direkt från T100, stationen i Örebro, skickas larm och sökningar direkt till lokala personsökarsändare, totalt 30 st, spridda över hela området. Under våren 2010 idriftsatte man den senaste radiolänken, bestående av SATELLINE-3AS Epic radiomodem, mellan T100 och Zinkgruvan som sammanbinder den södra huvudsändaren för personsökningssystemet med stationen i Örebro och de två servrar som där betjänar systemet. (Telecall från Contal).

Personsökarsystemet är kontinuerligt övervakat, sker en driftstörning så notiseras ansvariga omgående om avvikelsen, dessutom finns backupvägar till alla utalarmeringssändare. Systemet är totalt sett mycket tillförlitligt och alla länkar testas flera gånger/dygn. Daniel upplever att systemen är mycket stabila och väl intrimmade ”vi idriftsatte den senaste 400 MHz länken den 7 april och det har fungerat mycket stabilt” och Magnus Bern fortsätter ”radiolänkarna har varit mycket stabila, mig veterligen har vi inte haft några fel alls på dessa”.

Artikeln var publicerad i SKEF News nr 3 2010
+Ulf Seijmer

Trevlig sommar

En ethernetkabel med RJ45 kontakt, en kanske udda sommarhälsning. Kabeln har vi använt så mycket att när vi under juni gjorde litet konfiguration av SATELLAR radiomodem så la den av. Utsliten med andra ord. Därför klippte jag av den och la i min låda med saker som är bra att ha till hands för produktfoto. En ethernetkabel är naturligtvis något som kan göra nytta på produktfoto oavsett om det är 3G routrar eller radiomodem.

Fotot har jag fotat i den berömda tvättpåsen från IKEA och det fina är att den här bilden har ett minimum av efterbehandling. Ingen friläggning, ingen tillfixad skugga, bara litet beskuren och exponeringsjusterad, det är allt. Med andra ord, målet med produktfoto som kräver minimal efterbehandling är nått. Skillnaden på detta foto jämfört med tidigare är en softbox från Scandinavian Photo monterad ovanför tvättsäcken. Jag har också en ytterligare förbättring på gång med syfte att kunna ta många bilder med samma vinkel på produkterna. Återkommer när jag testat vidare.

Nej, nu får det räcka för nu, det är dags att ta vara på den alldeles för korta sommaren istället för att sitta framför datorn. Vi ses i augusti igen.

Nytolkar varumärkesvideon

I fredags släppte jag ut en video som inte liknar något annat jag gjort. Den kunde handlat om radiomodem, 3G routers eller SMS larm, ni vet sådant där mina videoklipp normalt handlar om. Den här gången var det dags för något helt annat. Inspirerad av inspirerande videoklipp fick jag en idé för några veckor sen, i bröddisken på mataffären. Tanken jag hade innan uppenbarelsen kom flaxandes, var att göra en video som du har svårt att släppa blicken från (bra driv och tempo), är enkel och avskalad, har ett enkelt formspråk, som är talande utan prat och som tar våra avancerade trådlösa lösningar tillbaka till vad vi verkligen gör. Ett enkelt manus, en massa timmars klippning och en musikslinga från i påskas, så här blev det:

Add to Delicious Add to Digg Add to FaceBook Add to Google Bookmark Add to Reddit Add to StumbleUpon Add to Technorati Add to Twitter

GPRS modem, sensorer och mer radiomodem

För att summera de sötaste russinen ur den senaste veckans jobbflöde:

  • 3G router bild (som jag fotat) publicerad på omslaget av tidningen Automation
  • Lansering av Maestro Buy Back. I samband med att Maestro 100 utgår ur sortimentet lanserar vi Maestro Buy Back. Till det har vi byggt en kampanj baserad på bland annat en kampanjsajt och två videosekvenser
  • SATELLAR, den första delen med en filmatiserad, teknisk djupdykning i den enastående mekaniska konstruktionen har vi nu lanserat. Vi hoppas snart gå vidare med nästkommande avsnitt

Avslutningsvis är det nu två veckor kvar till Tim Cutler från RFM presenterar trådlösa sensornät på S.E.E. mässan i Stockholm. Elektroniktidningen skriver så här om det:

”När är Zigbee bäst och när passar Bluetooth eller Wlan? Var kommer Ultra Wideband till sin rätt för trådlösa sensornät? Och vilken arkitektur ska näten ha? Svar på de frågorna och fler därtill utlovas i ett seminarium på mässan S.E.E. I avdelningen Wireless Inspiration på S.E.E, Scandinavian Electronics Event, kommer Tim Cutler från det amerikanska företaget RFM att hålla ett seminarium om trådlösa sensornät den 13 april.”

Avslutar med det senaste från vår utseendemässigt uppdaterade YouTube kanal:

Oj, nu går det undan…!

Det har varit hektiska veckor på Induo. Under två veckor har vi släppt ur oss fem pressreleaser och två videos om allt från ethernetradiomodemet SATELLAR till säkerhetslösningar för dagligvaruhandeln baserade på SATELs radiomodem, dessutom hunnit klippa ytterligare en som väntar på att släppas ut. I samma veva kom vi upp i 3 000 visningar på YouTube vilket känns riktigt, riktigt roligt. Varvat med en del intervjuer och en aldrig sinande ström av intressanta frågor kan man lugnt säga, att nu går det undan. För att fira vår 3000 varvning på YouTube, håll tillgod med det allra första klippet:

SATELLAR radiomodem -nu kör vi!

Sedan 1994 har jag följt utvecklingen av SATELs radiomodem. 1994 var året efter JR och Dallas gjort sorti ur TVn och Volvo 240 precis hade slutat tillverkas. SATEL presenterar i samma veva det första PC kompatibla radiomodemet SATELLINE-2ASx som revolutionerande kan kommunicera med en PC och ett vanligt terminalprogram i DOS eller Windows 3.11. Det var 1994. Mycket vatten har runnit under broarna över ån i SALO där SATEL har sitt säte.
Efter ett års intensivt testande av oss på Induo ser vi fram emot att produktionen mycket snart börjar spotta ur sig SATELLAR ethernetradiomodem på löpande band, besöker du Induos nyhetsblogg så får du senaste nytt om SATELLAR från oss på Induo, sedan 2008 SATELs generalagent i Sverige, allt annat är historia.

Så vad föreställer bilden? Jo det första modemet vi fått på det nya frekvensbandet 400-445 MHz. Modemet skall snart ut till en väntande kund där vi skall göra tester på 439 MHz bandet.

Avslutar med ett videoklipp. Nytt sådant med ny musik. Tog några genvägar med färdiga synt- och trumslingor den här gången men släppte lös min kreativitet i basgången istället. Betygsätt gärna filmen på YouTube genom att klicka på stjärnorna.

SATELLAR-utbildning i Berlin

I förra veckan var vi på utbildning i SATELs nya radiomodem SATELLAR. Jag hade höga förväntningar på utbildningen och jag blev verkligen inte besviken. SATELLAR har en oerhörd potential, detta radiomodem representerar verkligen en ny generation hårdvara. Vi kopplade upp ett nät med 12 noder där några låg via dubbla repeatrar, vi testade punkt till punkt kommunikation. Tack vare en oerhört lättöverskådlig webbaserad konfiguration kan man konfigurera det lokala radiomodemet men även andra enheter i nätet. Inställningarna är många, möjligheterna oändliga. Dessutom kommer 2010 att innehålla många nyheter i och kring detta radiomodem. Efter mer än 15 års arbete med SATELs produkter måste jag säga att även om mina förväntningar på detta modem var höga, så träffar den här produkten långt över dessa förväntningar.

Dags att åka till Berlin, men med eller utan mobilt bredband?

Idag bär det iväg till Berlin för att möta de övriga SATEL distributörerna i Europa för en tvådagarsutbildning i det nya radiomodemet SATELLAR. Ett fullspäckat schema i två dagar men för att inte bli helt IT-stressad bör man ju kunna vara uppkopplad. Att allt fler svenskar surfar via mobilt bredband via såväl 3G modem som 3G router är ju ett faktum. Ett annat faktum enligt Telias senaste trendundersökning är att vårt  normaltillstånd i allmänhet är att vi är uppkopplade mot nätet. Våra nya vanor till trots tar vi sällan med vårt mobila bredband på semestern. Vi har lärt oss att det är för dyrt, men stämmer det? Telia har i alla fall maxtaxa på 299 kr per dygn upp till 100 MB, mellan 1-12 MB kostar det 24 kr/MB. Säkert är i alla fall att skall man surfa där så skall man hålla koll på megabyten. Självklart tar vi med vårt mobila bredband och surfar disciplinerat.

Hemsidan julpyntad

Ny bakgrund och en julanimering i flash så klart (giffar=90-tal, flash=2000-tal :-)) lyfter vår startsida. Var litet pilligt att montera in bilderna på våra produkter i en färdig filmsekvens. Men med litet jobb kan man se såväl SATELLAR radiomodem, som UR5 3G router och Maestro 100 Lite GSM/GPRS modem passera förbi. Fortsättning följer under veckan på detta jultema.