Livesända från mässa med Bambuser

Att livesända via nätet har varit på lut länge. Jag har trixat med DV klippning och filmning i närmare 10 år så då blir man lätt sugen på att testa något som är lätt, nytt och snabbt att göra.

Den förlösande faktorn var när jag deltog i ett webinar anordnat av Bengt Littorin (@havspappan) där Joakim Jardenberg pratade sig varm om thincast, att sända utan tunga tekniska lösningar till webben. Där och då och bestämde mig för att testa med livesändningar från Scanautomaticmässan, min tidigare övertygelse var att filma och klippa ett mässinslag i reeldirector i iPhonen, men skam den som inte byter riktning i elfte timmen. Vi beslöt att göra livesändning från mässan med ett par fasta ramar:

1. Fasta sändningstider för möjligheten att följa aktiviteter live med en ”tv-tablå”.

2. Det skulle vara en livesändning, inget man spelade in och laddade upp sen på YouTube (det har vi gjort en del redan).

3. Enklast möjliga verktyg skulle användas. Målet var en mobiltelefon och ett 3G abonnemang för att testa gränserna på tekniken.

Vi testade litet på kontoret och kom fram till att kombinationen bambuser och iPhone 3GS med extern mikrofon (mygga) var en vinnande trio. Telefonen monterades provisoriskt på ett kamerastativ för stabilitet och möjlighet till justering och enkel zoomning och panorering. Vi testade att sända via 3G-nätet och det gick mycket bra vid våra tester (trots att vi sitter ett halvt släggkast från Globen är Telias 3G nätet svajigt, något som ofta motsvarar förhållanden på en mässa).

Väl på plats på mässan hade vi möjligheter att använda ett lokalt WLAN med bra hastighet, det gjorde att vi hade ändå bättre kvalitet i våra realtidssändningar än vi hade väntat oss, även om mässans mobilinfrastruktur faktiskt imponerade stort, man hade stöd för Turbo 3G med HSUPA fart i Telias nät, över förväntan! Bambuser sänder live och laddar sedan upp de bildrutor som fattas för en bättre slutupplevelse. Med WLAN var det bra kvalitet redan från början och bara mindre delar laddades upp efter avslutad sändning.

Problemen vi upplevde under vår sändning var först och främst ljudrelaterade. En ljudkvalitetsåterkoppling får man först efter avslutad sändning och vi testade med olika mikrofoner och olika placeringar. Vi kom till slut fram till att den bästa lösningen var en riktmikrofon för det mesta placerad precis utanför bild. Vår mygga fångade upp alldeles för mycket kringljud (det är bättre med en riktad mygga nästa gång) i synnerhet eftersom vår montergranne demonstrerade en vibrerande maskin i sin monter.

En sak som hade varit så mycket lättare hade varit om Bambuserklienten för iPhone hade gett oss någon form av återkoppling eller inställningsmöjlighet för ljudet. I övrigt var klienten föredömligt enkel och nästan helt stabil.

En sak som man snabbt märker är att iPhonebatteriet nästan verkar äta upp sig själv, det tar slut väldigt fort. Ett externt batteripack är att rekommendera, glöm åtminstone inte mobilladdaren på hotellrummet.

Vi bäddade in vår Bambuserström i vårt nyhetsrum på MyNewsdesk och vi la även länkar från vår hemsida och i våra bloggar. Och faktum är att långt fler än vi anade har tittat, det är kul. På det här sättet nådde vi faktiskt 100 besökare utanför mässgolvet under mässans öppettider, och det är rätt ok för att vara en smal fackmässa. Tänk om åtminstone någon tittade via nätet istället för att åka bil till mässan, isåfall en miljövinst också!
Tillagt 9 mars 2011:

Bambuser finns numera i en gratisversion för företag så länge man accepterar reklam. Tidigare fanns inget gratisalternativ. När vi sände på mässan hade vi missat att man då debiterade pengar för företag och icke ideella organisationer, något som nu skippat. Om du skall använda Bambuser för företagets räkning anmäler du dig på deras hemsida och väljer mellan de olika tjänsterna.

Slutsummerat. Livesändning har tiden för sig, du kan bädda in det i bloggar, nyhetsrum och på hemsidor. Ett stort plus är hur lätt tekniken är att ta till sig, ett minus är att det kostar en del pengar att testa detta om du vill göra det skarpt inom ramen för ett företag eftersom Bambuser debiterar företag pengar för sina tjänster. Så även om hårdvaran är något de flesta yrkesarbetare håller i handen i princip varje arbetsdag så kostar det en liten slant att visa klippen online. Vi har fortsatt att använda Bambuser även efter mässan och lär säkert fortsätta att testa gränserna.

Så här valde vi att lägga upp det hela på vår sajt.

På MyNewsdesk kunde man följa inslagen i realtid.

Trevlig sommar

En ethernetkabel med RJ45 kontakt, en kanske udda sommarhälsning. Kabeln har vi använt så mycket att när vi under juni gjorde litet konfiguration av SATELLAR radiomodem så la den av. Utsliten med andra ord. Därför klippte jag av den och la i min låda med saker som är bra att ha till hands för produktfoto. En ethernetkabel är naturligtvis något som kan göra nytta på produktfoto oavsett om det är 3G routrar eller radiomodem.

Fotot har jag fotat i den berömda tvättpåsen från IKEA och det fina är att den här bilden har ett minimum av efterbehandling. Ingen friläggning, ingen tillfixad skugga, bara litet beskuren och exponeringsjusterad, det är allt. Med andra ord, målet med produktfoto som kräver minimal efterbehandling är nått. Skillnaden på detta foto jämfört med tidigare är en softbox från Scandinavian Photo monterad ovanför tvättsäcken. Jag har också en ytterligare förbättring på gång med syfte att kunna ta många bilder med samma vinkel på produkterna. Återkommer när jag testat vidare.

Nej, nu får det räcka för nu, det är dags att ta vara på den alldeles för korta sommaren istället för att sitta framför datorn. Vi ses i augusti igen.

Mer produktfoto

Idag har jag gått från ax till limpa nästan. I morse hade jag tid att sätta ihop en produkt jag klurat på ett tag, skaffa alla delar, göra den elektriska inkopplingen, testa och sist men inte minst fota skapelsen med min old school foto setup jag testade i förra veckan. Här är skapelsen uppkastad på en annan bakgrund. I morgon väntar kundbesök med vidare demonstrationer av funktioner. Från ax till limpa på ett par timmar. Gött.

Induo på MySpace?

Jag producerar all vår musik till vår marknadsföring internt, vad kunde vara mer naturligt än att lägga upp den på MySpace? Många har frågat om vi inte kunde samla ihop alla ljudklipp. MySpace tillåter bara 10 ljudklipp så vi har lagt upp ett par av dem på myspace, lyssna mer på MySpace

Törs jag göra en trådlös Edsel?

Ni har väl hört om Ford Edsels kampanj på 50-talet. En uppskruvad kampanj som bit för bit avslöjade en kommande bil. När den väl var ute på marknaden var förväntningarna höga och bilen, ja det var just inget märkvärdigare än en bil. Ford Edsel floppade och inräknat den utdragna marknadsföringskampanjen så var det nog ett ekonomiskt bottennapp som vi får förmoda fick aktieägarna att i flera avseenden se rött. Så att damma av en produkt bit för bit i en lanseringslångbänk är inte riktigt min grej. Men i fredags rådde undantagstillstånd. En teaser på YouTube, denna vecka finpustar vi det sista. Titta in på www.induowireless.com så lär du märka när vi lanserar.

Mässbelysning: satsa på att köpa

MässbelysningBudgetvänlig mässbelysning: skaffa den själv! Visst kan man hyra belysningen från mässan men sanningen är att det på dagens pressade marknad finns belysningar som kostar mindre än mässans hyrbelysning och som överträffar dessa både i kvalitet och ljusbild. Och till skillnad från hyrbelysningen får du ta med dem hem efter mässan, nästa mässa är de således gratis. Belysning är viktigt samtidigt som ett för stort antal watt per kvadratmeter ger en olidlig och onödig transpiration. Satsa med måtta. Vill du veta mer om belysning så maila oss, de inköpskanaler vi har använt har ingen hemsida, men belysningen håller världsklass.