Nya produktvideos utan glasögonblänk

Nu har jag klarat av ett videorace och inom kort kommer ett till. Problemet har tidigare varit blänk i glasögonen i nästan samtliga filmer. Jag testade i det senaste inspelningarna att ställa belysningarna mer från sidan med diffusionsskärmar framför och det klarade biffen. Idén var att ljuset skulle studsa bort i en riktning som inte var in i kameran och det lyckades. Totalt använde jag fyra ljuskällor, de är tillverkade av mig men det som var viktigt var att jag köpte alla lågenergilampor på en gång för att de skulle vara av samma ljustemperatur, eller i alla fall nästan. En annan sak gjorde jag också, jag mörklade fönstren innan jag spelade in för att få bort spillljus. Så här blev resultatet (just denna video visar en 3G repeater) och vi har haft hela 100 visningar på två veckor vilket jag tycker är jättebra!


Fortsätt läsa Nya produktvideos utan glasögonblänk

3800 fönster senare

Efter att ha tittat igenom 3800 fönsterbilder i förra veckan hittade jag tillslut rätt bild för lanseringen av vår 3G booster.

I tisdags lanserade vi Zboost från Wi-Ex. 3G boostern har haft mycket bra genomslagskraft, över förväntan! Vi gjorde en film till själva releasen inspelad med min Nikon D90 och hemmagjord dolly för öppningssekvensen, övrigt filmade vi med min Canon HD kamera med slipsmikrofon direkt in i kameran. Start till mål för denna och en film till ungefär sex timmar, tre per film.

Testade även att direktsända själv direkt via Bambuser där jag pratar om tre produkter. Tekniken var inte riktigt med mig men tillslut så fick jag ihop ett klipp.

Tyvärr kapade Bambuser slutet, men jag fick allt till hårddisken via Flash Media live encoder. Här är min egen minnesanteckning, kanske inte säger så mycket för dig men för mig är den värdefull.

Video goes basic

Om du vill testa formerna för videoklipp till blogg eller hemsida kommer här ett exempel på hur du med mycket enkla medel kommer igång. Tänk nästan gratis. Tänk hårdvara du har. Tänk en timmes produktion. Tänk opretentiöst. Där har vi ämnet för dagen. Jag tänker att detta är användbart när du vill spela in en enkel video om en produktnyhet, en intervju med någon på företaget eller rapport från event eller mässa. Jag utgår från iPhone 3GS och appen Reeldirector för några tior, dessutom tar jag hjälp av en dator och använder mobilens headset som mikrofon.

Tidsåtgången från ax till limpa är under en timme, så ta det för vad det är, enkelt, snabbt men förhoppningsvis användbart.

Bygg upp din presentation såhär:
Börja med en 10 sekunders sammanfattning eller teaser så att den som ser får en bra överblick. Jag filmade inledningen i bilen när solen sken, därför är ljuset helt ok.

Efter inledningen har jag lagt ett intro för att få det att bli litet mer genomtänkt. Jag använde Animotos hemsida till introt. De har i och för sig en app men skall man köra på gratisspåret så fungerar det bara att ladda hem klippet från deras sajt. Jag tog ett par stillbilder med mobilkameran och laddade upp dem obearbetade. Animoto är krångelbefriat att komma igång med och när filmen är renderad så laddar du hem den till datorn. För att få in den i Reeldirector så måste du  m a i l a den till mobilen och spara den i kamerarullen, det är den work-around jag lyckats klura ut, att lägga till den i iTunes fungerar inte. För Animotointrot har jag behållit deras logga efter introt, minuset är att det därmed blir en lång övergång från intro till snack men nu var det nästan gratis och utan förberedelser som var ämnet för dagen.

Efter detta kommer din intervju, mingel, eventreportage eller whatever. Jag filmade inomhus i blandljus, inte fullt så imponerande färgbalans, uppsök bättre ljus om du kan.

Som avslut la jag in en musiksnutt från iTunes och en stillbild, allt i Reeldirector. Tidsåtgången var under en timme för filmning intro, klippning och rendering. Lättaste sättet att få upp klippet på nätet är att maila det till din dator och ladda upp det där. Lycka till!

[vimeo http://www.vimeo.com/20440840]

Produktfilm med hemsnidad dolly

Har nu gjort mitt första test med DLSR filmad produktfilm på version 2 av hemgjord dolly baserad på ett gammalt kamerastativ, hjulen från en inline storlek 36 vänster, fyra spikvinklar och en bit MDF. Kanske kommer fler bilder, definitivt kommer fler filmklipp, jag övar vidare.

Videobloggande får abrupt slut

För ett tag sedan la jag upp ett videoblogginlägg och just som jag funderade på en fortsättning så gick mobilhållaren sönder vilket kan förklara den något skakiga filmningen. Vi får se om jag återkommer med en ny hållare och videoblogginlägg längre fram.

Vad…hände…

…i veckan. Måndag: positiv respons på mitt blogginlägg om video. Tisdag: medverkan i MyNewsdesks nyhetsbrev och ett framgångsrikt seminarie på S.E.E. Onsdag lansering av ny SMS sändare. Torsdag lansering av en router. Och så är det fredag igen och full fart med planering för nästa vecka.

Avslutar med en bild från ett annat evenemang som haft full fart den här veckan. Stockholmsarenan byggs just nu utanför vårt kontorsfönster. Väl klart blir det 10 m till arenan, just nu ser det ut som en övningsplats för en bombpluton.

Klippa video direkt i webläsaren?

Testa att klippa film direkt i din webläsare utan kostnad och med låga krav på din hårdvara. Ett kul verktyg och en bra start för den som utan investeringar vill testa på att klippa film. För det är helt gratis att klippa dina privata filmer. På jaycut.se kan du skapa ett konto och ladda upp dina bilder, videoklipp eller ljudfiler och sedan börja klippa en film direkt. Med ett hyfsat stöd för olika format, två videospår, olika övergångar och möjlighet att lägga in eget ljud så är det ett mycket bra basicverktyg för att testa på att klippa film. Jag testade några klipp på kul och det var förvånansvärt snabbjobbat trots långsam internetuppkoppling. Du kan sen publicera dina klipp på blogg, YouTube mm

För dig som känner dig vilse hur jaycut fungerar så finns en gammal guide på YouTube med ett äldre användargränssnitt men samma grundidé.

Ny utmaning
Något som slog mig i förra veckan när jag jobbade med att klippa film är att med kanaler som YouTube så står man inför en ny utmaning. Har man med text i sin video förväntas den vara läsbar även i små format kanske så litet som 400 x 300 pixlars samtidigt som texten skall fungera i HD upplösning. Svåra prioriteringar och en lustig balansakt.

tips: Spara dina YouTubeklipp

Du kan enkelt spara dina klipp från YouTube för dina egna klipp, du kan göra det direkt från ditt eget YouTube konto. Logga bara in på ditt konto och gå in under Mina videoklipp så hittar du en länk där där du kan hämta dina filer i MP4 format. Jag har vid ett tillfälle använt YouTube som mediakonverterare. En leverantör hade bara en Flash Video fil, .flv som jag behövde konvertera till MP4. Genom att ladda den till YouTube först så kunde jag hämta hem den i rätt format.

Avslutar med ett av mina favoritklipp från i höstas. En trådlösare 3G router: