Att göra en blogg av fyra

Har precis testat att flytta tre bloggar från wordpress.com in till en fjärde egenhostad blogg. Från 100+ inlägg till 600+ inlägg. Just i detta nu känns det skönt att bara ha ett par bloggar kvar som inte överlappar varandra. Förhoppningsvis har jag gjort rätt och sökmotorerna accepterar det som jag gjort. Så här var den arbetsordning jag använde mig av och som du kanske har nytta av.

Steg 1: Gör en backup på målbloggen dit du skall överföra informationen så att du har något att återgå till. Backupbuddy är en tjänst jag rekommenderar som sparar tid om det strular.

Steg 2: gör en ny wordpressinstallation förslagsvis lokalt på din maskin, har du mac så gör du så här.

Steg 3: exportera allt material från din gamla blogg och importera till din temporära arbetsblogg, WordPress har stöd för import/export direkt i adminpanelen.

Steg 4: städa upp bland taggar och kategorier. Om inte kategorierna är lika dit du flyttar all information eller om dina kategorier är litet röriga så föreslår jag att du flyttar kategorierna till taggar med samma namn. Term Management Tools är ett sådant tillägg som gör det möjligt att först kopiera kategorierna till taggar, sedan slå ihop kategorierna enligt de önskemål du har, i vilket fall som helst, det är lättare att städa i din arbetskopia. Läs mer om detta tillägg här

Steg 5: Städa upp bildlänkar. Jag har märkt att vid importen så ändras alla länkar till http://localhost:8888/wp-content/ osv när jag kör lokalt så jag använder tillägget Search and replace för att ersätta fel sökväg med rätt. Ladda sedan upp alla bildfiler från din lokala wordpressinstallation (de ligger sannolikt i mappen wp-content/uploads) till den sökväg de får i framtiden (typ dindoman.se/wp-content/uploads) så kommer det att fungera. Om du gjort rätt så kommer du se att alla bilder visas rätt, perfekt att kontrollera detta innan du uppdaterar din huvudblogg med andra ord.
Steg 6: videolänkarna som fungerar på wordpress.com fungerar inte på en egenhostad blogg, sök på [youtube= så får du upp de aktuella inläggen, snabbast var det att redigera dessa manuellt genom att ta bort [youtube= samt den avslutande ] och sedan spara.

Steg 7: exportera all information från din lokala installation och importera den till din målblogg.

Steg 8: har du bytt kategorierna i din gamla blogg till taggar i den nya måste du göra en ompekning för att sökmotorerna skall hitta rätt. Jag valde att göra en enkel .htaccess fil och peka om kategorierna till taggar med samma namn enligt följande. Kör du wordpress så har du redan en .htaccessfil i mappen på servern, lägger du in dessa redirects först så kommer det sannolikus att fungera.

Redirect 301 /category/sms/ http://blogg.dindoman.com/tag/sms/

Har gjort detta tre gånger det senaste dygnet, detta är ett arbetssätt som fungerat för mig, frågor eller funderingar? Fyll på här nedan! Nu borde jag kanske städa upp litet in den här bloggen också  🙂

Kör wordpress lokalt på MAC

Just att kunna köra wordpress lokalt är något jag funderat på men inte tagit tag i förrän idag. Det hela är ganska enkelt, jag skriver dock denna guide för att komma ihåg om jag själv glömmer.

1. Hämta och installera MAMP genom att dra den till programmappen.  (MAMP inte Pro-versionen)
2. Starta MAMP, klicka på Preferences, därefter Ports och ange följande:

Under ports ange default 8888 för Apache och 8889 för MySQL
På PHP-fliken så låter du det vara den senaste versionen
Under Apache anger du den mapp där du vill lägga din wordpressinstallation lokalt.

Tryck OK och start servers.

3. Nu borde din webläsare hoppat igång, om inte klicka open start page. Klicka på phpMyAdmin. Ange en ny databas (create database), i exemplet kallar vi den wordpress klicka sen på create.

4. Hämta WordPress i svensk version tillexempel, packa upp den och kopiera in alla filer i den mapp du angett i MAMP under Apache ovan.

5. I din webläsare anger du localhost:8888 om det var det du angav som portnummer ovan.

6. Klicka dig vidare i installeraren, är du osäker så söker du på nätet. Dessa värden är de du skall ange under installationen:

database name: wordpress
database host/server: localhost
database user: root
database password: root

7. Nu är du klar att åka. Vill du sätta upp ytterligare en sajt, stäng av MAMP, byt sökväg för Apache, starta igen och ange förslagsvis en ny databas i MySQL.

Gammalt papper stommen till 3G-sajt

BildAvslutade igår ytterligare en wordpressmicrosajt. 3grouter.nu har länge varit på att göra listan men den sista googleuppdateringen skickade sajten brutalt ned i sökresultaten. Och det är inte mer än rätt, den gamla sajten var klen på content, rätt värdelös och inte till stor nytta för mänskligheten. Nu lyckades jag i alla fall trolla ihop en ny sajt på rekordtiden sex timmar. Från första tangenttryckning till färdig sajt. Bakgrunden är i det här fallet gammalt papper och menybakgrunden är också papper, en närbild på hushållspapper som är inzoomad, tilltvistad och tillfixad. Case closed, nu vidare till nya internetutmaningar.

Dagens releaser

Idag lanserar vi en abonnemangskampanj som vi diskuterat fram och tillbaka under hela hösten. Fast IP adress till 49 kr i månaden i samarbete med Multicom bundlat med TWCT20. Detta är ett verkligt kanonerbjudande, koppla upp dig mot en TWCT20 via nätet, fast kostnad 49 kr per månad och till det kommer produkten för 1995 + moms.

Själva sjösättningen av erbjudandet ville vi göra litet annorlunda: en vanlig produktlansering toppat med en interaktiv presskonferens via mynewsdesk.com. Tack vare modern teknik kan även mindre företag anordna en presskonferens som dessutom är tillgänglig för flera tittare än bara press och media. Jag räknar naturligtvis med efterföljare, samtidigt så är det kul att vara tidigt ute med nya idéer. Har inte sett någon liknande interaktiv presskonferens, kanske bara jag som slapp-googlat, berätta gärna om jag har missat något, även om vi just nu toppar google på sökorden interaktiv presskonferens.

En enkel applikationsskiss medföljer releasen och det är inte svårt att ryckas med av alla möjligheter -”det är så bra att håret krullar sig på armarna” som en kund uttryckte sig.

Dagens andra pressrelease (oh, det går att skicka två på en dag) behandlar den nya mjukvaran i Conels routrar som alla fått versionsnumret 2.0.0 även om det är frågan om tre olika mjukvaror.

Har även fått mycket positiv feedback runt förra veckans release av RUT-105:an. Någon framhävde gillande kontrasten mellan den glättiga videoreleasen och den fackuttrycksfullpumpade texten.