Youtubekanal uppdateras

Nu har YouTube uppdaterats med ett nytt utseende och jag uppdaterade naturligtvis Induos YouTubekanal. Jag kan tyvärr inte bedöma allt utseendemässigt då jag just nu inte har en YouTube-TV att tillgå vilket stöds av den nya layouten. En kul sak är i alla fall att man kan spela in en egen kanalinformationsfilm, något som jag gjorde när jag ändå höll på med annat.

 

En vecka med Loggenbloggen

En vecka på LoggenbloggenOm du missade det så skrev jag under hela förra veckan på Loggenbloggen om mitt arbete på Induo. Eftersom veckan till stor del tillägnades inspelning av video så färgade det mina inlägg även om det sista inlägget hade fokus på sociala medier och mindre företag, läs gärna om min berättelse om den bloggande rörmokaren.

Så under veckan klipptes sex nya videos och publicerades på YouTube, en kanal som haft en otrolig trafik under helgen, bara på två dagar har våra videos snurrat nästan 20 timmar, otroligt!

Inbjuden av Google

Den 15 februari blev jag inbjuden av Google Sverige till att medverka i deras websändning ”Hangout med Google”. Avsnittet, som gick under rubriken ”lyckas på YouTube”, berörde företagetsnyttan av YouTube. Avsnittet sändes på engelska.

Naturligtvis var detta riktigt roligt, vi har ju arbetat med YouTube på Induo sedan cirka fyra år. Från början var anledningen primärt att tjänsten var kostnadsfri och det var viktigt när bolaget var nystartat. Idag värdesätter vi andra saker som snabbheten i tjänsten, statistiken, sökbarheten och förmågan att bädda in information.

Jag har tidigare i den här bloggen postat inlägg om video fokuserat på teknik så jag tänkte dela med mig av två bilder.

Bild1. I brist på mikrofon till min Mac så använde jag ett vanligt iPhoneheadset som jag fäste på skjortslaget med ett fäste för slipsmikrofon/mygga. Då diametern skilde sig litet löstet jag det med tape (!) något du inte kan se i den färdiga sändningen.
Bild2. Själva setupen löstes med mobil studio bestående av en rollup, en diffusionskärm med egentillverkad ljusramp till vänster i bild, till höger en diffusionsbox för foto där jag monterat i en belysning och bakom mig som kicker light en befintlig lampa som redan fanns i rummet. Som bord användes ett utomhusbord i rätt höjd. Allt som användes ryms i en större bag, det gör det således möjligt att genomföra sådana här sändningar från ett hotellrum, från ditt fritidshus eller var du nu befinner dig.

Normalt kör vi våra direktsändningar via Bambuser men jag imponerades av Googles verktyg, kanske jag testar det i framtiden? Här är hela sändningen:

Filmtajm: vi bygger en YouTube studio

Efter att ha producerat ett gäng filmer i rafflande fart till Induo under en tvåårsperiod har vi laddat upp för nya filmer. Naturligtvis vill vi höja ribban och bygger därför en temporär studio på kontoret som är snabbt upp- och nedmonterad när det behövs. Bakgrunden utgörs av masonit, sågad i 60 cm bredder som sedan tapetserats med tapet som vi hade kvar från Tekniska Mässan 2008. På tapeten en logga direkt från laserskrivaren. Allt skruvas på enklaste sätt direkt på en stomme av läkt och gamla reglar, kvar från förra årets mässor. Masonitskivorna buktade litet så vi tog standardåtgärden gaffatejp till vår hjälp och tejpade från baksidan.

Framifrån så bytte vi förra årets röda bord mot ett vitt, det röda är snyggt men inte skuggorna det ger när man belyser det. Belysningsmässigt ja. Vi kör på två byggstrålkastare från Clas Ohlsson som ombestyckats med 300 W lampor och en dimmer på stickproppen från samma firma.

Vi hart kört så kallad trepunktsbelysning. En stark lampa framifrån höger, en litet svagare framifrån vänster. Bägge dessa vid 45° vinkel från personen vi filmar. Bakifrån personen som filmas långt upp ute ur bild en lampa till som träffar håret och axlarna. Tyvärr insåg vi efter att ha satt de första filmerna att vi vi borde ha en svagare lampa eller en dimmer även på denna.

För att ta ned effekten på halogenlamporna satte vi diffuseringsskärmar framför. Dessa är tillverkade på enklast möjliga sätt. Två kemtvättsgalgar gaffatejpas mot en metallskena (DIN-skena, vi är ju industrikommunikationsleverantör ju) och lampstativet. Mellan galgarna en diffuseringsskärm bestående av en bit överbliven våtrumsväv i glasfiber.

Så det första gänget HD filmer från Induo är eller håller på att bli klara för publicering och om ett par veckor är det säkert dags att lära av misstagen, finslipa, tänka om och sätta en gäng nya alster på magnetmedia.belysning av film

Snart ny webdesign på gång

Sitter med de sista sakerna till vår nya induowireless.com som lanseras inom kort. Synpunkter från användare och den snabba utvecklingen på webben gör att den nuvarande sajten som har ganska exakt två år på nacken fasas ut inom kort och ersätts med något alldeles nytt. Hade ett tag tanken att överge html till förmån för ett CMS system, men känner att den här sajten, som förmodligen lever fram till 2012, får vara html baserad. En faslig massa sidor att uppdatera var det, bara en sån sak som att vi skickat närmare 70 st pressreleaser på två år. Och ja, även om vi så klart länkar till vårt pressrum på mynewsdesk så har vi behållit pressreleaserna på den egna sajten också då en del av våra presskontakter vill ha de så. Att bädda in YouTubeklipp var ett självklart val. I framtiden kommer vi troligen att arbeta mer med att bädda in olika delar från Social Media. Inom kort kommer sajten ut i etapper, här är några av förbättringarna:

YouTube uppdaterar spelarfönstret?

Noterade precis att YouTube uppdaterat reglagen i spelarfönstret. Volymfunktionen är horisontell istället för vertikal vilket gör att höja/sänka volymen inte interfererar med spelarfönstret. En annan funktion är att tidslinjen börjar som ett brett rött streck som minskar till ett smalare streck efter 5 sekunder. När du för musen över den så ökar tjockleken. Svårt att förklara, men lika snyggt som smart: se själv eller surfa vidare till YouTube.

Jag upplever också att gränssnittet svarar snabbare på fram och tillbakaspolning, men det här är en rent subjektivt upplevelse och inte underbyggd av något annat än vad jag ser hända på skärmen.

Add to FaceBook Add to Twitter Add to Delicious Add to Digg Add to Google Bookmark Add to StumbleUpon

Marknadsför dig med video på nätet -guiden till Video 2.0

Video är ett media som allt mer används i onlinemarknadsföring. Personligen är jag för marknadsföring med hjälp av video. Med de möjligheter som erbjuds via YouTube och andra videobaserade sociala medier kan du snabbt få ut ditt budskap i kanaler där mottagarna har förlåtelse för skakande bild, taskig färgbalans, dåligt ljud och oskärpa. Med det lagt åt sidan kan du fokusera på det viktiga budskapet: content is king. Att du inte har ett professionellt videoteam bakom dig har mottagarna i allmänhet förståelse för. Jag skall här ge min syn på vilka tjänster som finns för marknadsföring via video på nätet, jag kallar det video 2.0

Vilka alternativ finns?

Det finns massor av olika alternativ för att publicera video på nätet helt gratis. En revolution som kommit snabbt. Jag testade streaming video på nätet för över 10 år sedan och då visste bara ett fåtal webhotell hur man distribuerade video över nätet, någon enstaka kunde leverera tjänsten. Idag ser det som sagt helt annorlunda ut. Tjänsterna är i allmänhet gratis och de största av de stora är:

YouTube ägs av Google och enligt egna uppgifter laddas omkring 65 000 videosekvenser upp varje dag. Klippen kan vara max 2 gigabyte och max 10 minuter långa. Ett kostnadsfritt konto behövs för att man ska kunna ladda upp videor. Finns på svenska och ett stort plus är att du själv kan anpassa din presentationssida. Man kan utan konto dela klippen via Facebook, MySpace, Digg osv. Får mitt lilla minus för bökig integration med Twitter, du kan bara dela klipp via YouTube om du först skapar ett konto och inloggad på ditt YouTubekonto delar via Twitter. Just nu håller Youtube på med en del uppdateringar så min förhoppning är att Twitterstödet kommer att förbättras inom kort. En hyfsad anpassningsmöjlighet av användargränssnittet finns så du kan anpassa företagets konto med rätt färger, din egen bakgrund, logga osv.

DailyMotion är på ytan en fransk YouTube-klon med gratis registrering och uppladdning av video. Skrapar man litet på ytan så finns det två ytterligare användarnivåer: Official Content som riktar sig till bland annat skivbolag, TV kanaler och politiska partier där användaren även kan ändra utseendet i sin kanal med anpassade skins. MotionMaker är den andra kostnadsfria premiumnivån och är avsedd för den som skapar videos med kreativ höjd. Varje video granskas av DailyMotion innan den släpps ut och är då taggad med en ”CreativeContent” logo. Dessutom framhävs den mer på deras sajt. Det negativa med DailyMotion är en något störande mängd reklambanners och att den inte finns på svenska. En integration med Facebook och Twitter finns implementerad direkt på spelaren så att även om du bäddar in videon på en extern sida så kan den delas direkt därifrån via Twitter eller Facebook. Den funktionen är såväl smart som snygg och enkelt.

Vimeo är en tjänst som används av en del av bloggare, konsulter och företag i Sverige men jag exkluderar den från den här översikten. Anledningen är deras bestämmelser om ”Noncommercial use only -If you need a site to power your business’ videos, please try one of the many commercial video hosts out there. We remove commercial content that violates our Guidelines without warning.” Laddar du upp videos där är risken att de plockar ned den om det är kommersiellt innehåll.

MyNewsdesk är inte en renodlad videopresentationstjänst men video är en del av de möjligheter det svenska företaget MyNewsdesk erbjuder företag i sitt PR arbete även med deras helt kostnadsfria abonnemang. MyNewsdesk är det enda alternativet av de jag nämner här som enbart vänder sig till en professionell användargrupp. De har precis uppdaterat kvaliteten på sin videospelare och den är i mitt tycke minst lika användbar som ovanstående alternativ. Tack vare implementerad delafunktion från ”AddThis” kan länken delas via de flesta sociala nätverk.

Flickr ägs av Yahoo och är primärt avsett för uppladdning av foton men man kan också ladda upp max 2 st 2 minuter långa videos per månad.

Jag vill använda video på min sajt, vad väljer jag?

Svårt val tycker jag, alla har fördelar vad gäller inbäddning:

YouTube är välkänt men videoklippet visar deras logga vilka inte alla tycker är positivt. Å andra sidan kan den som ser klippet klicka sig vidare till din YouTube länk och där hitta mer information om ditt företag. YouTube erbjuder en del anpassningar av storlek, färger mm för spelarfönstret. Det stora minuset med YouTube är att det är bannlyst på en del företag.

DailyMotion ger fördelen att det går att dela direkt till Facebook eller Twitter från spelarens fönster utan krångliga mellansteg. Å andra sidan, klickar någon sig vidare så kommer man till en sida med mycket reklambanners och du har heller ingen möjlighet att anpassa utseendet.

MyNewsdesk erbjuder inbäddning av en förutbestämd storlek i marknadens neutralaste spelarfönster, ett stort plus för det. Eftersom MyNewsdesk är en tjänst för att publicera andra nyheter om ditt företag kan du helt konstnadsfritt lägga in dina pressreleaser, kontaktuppgifter mm.  För den som är betalande kund erbjuds möjligheten att tidsbestämma när ett klipp skall släppas och det ger en  klurig bonusfunktion. Videoklippet går ändå att bädda in på din sajt så länge, även innan det är släppt. Detta är användbart om du tillexempel jobbar med en offlineversion av en kampanjsajt och vill bädda in video men inte släppa den officiellt förrän samtidigt med annan lansering. Du kan då testköra i lugn och ro utan att gå publikt med sajten.

Jag vill använda video på min blogg

Har du en egenhostad blogg då kan du bara läsa föregående stycke igen. Om du har en blogg på tillexempel wordpress.com då måste du tyvärr välja YouTube eller DailyMotion då MyNewsdesk inte har stöd för inbäddning på WordPress.

Hur snabbt laddas klippet?

Jag har testat olika operativsystem och webläsare för YouTube, Dailymotion och MyNewsdesk och kan konstatera att klippen laddar ungefär lika snabbt oberoende av tjänst, operativsystem eller webläsare.

Varför video 2.0?

Video är ett i Sverige underskattat verktyg som kan föra ut ditt budskap. Jag har tillexempel använt det för en virtuell presskonferens på MyNewsdesk där jag la ut ett förinfilmat pressmeddelande på deras presstjänst synkront med att jag skickade ut pressmeddelandet. Med en videokamera och litet fantasi kan man komma långt. Enkla men klockrena budskap har tillexempel Christian Rudolf presenterat i sina fredagsfilmer om entreprenörskap på disruptive.nu

Utfall av min egen Video 2.0 satsning

De nya möjligheterna att publicera video på nätet gör att jag med en begränsad budget kan producera produktpresentationer eller föra ut kunskap om de produkter jag arbetar med. På så sätt kan jag testa och med enkla medel och utan professionell belysning, ljudanläggning eller filmteam sätta ihop olika typer av videos som jag sedan kan utvärdera och få återkoppling från.

Efter ett år på YouTube och MyNewsdesk kan jag summera att 3400 personer sett Induos klipp på YouTube men MyNewsdesk har faktiskt genererat avsevärt fler visningar. DailyMotion har jag mest småtestat och de har gett en del visningar men inte i närheten av de förstnämnda två. MyNewsdesk erbjuder, förutom ett bra resultat, ett avskalat spelarfönster och en rad andra PR relaterade tjänster. Dessutom kan många som arbetar på företag som har YouTube spärrat för åtkomst nå budskapet där. Skall du satsa på endast en kanal för din Video 2.0 satsning rekommenderar jag att du väljer MyNewsdesk, vill du gå bredare så är YouTube mitt självklara andraval.

Har du redan kommit igång?

Jag har börjat sätta ihop en lista med svenska företag på YouTube. Finns ditt företag med iden? Jag bjuder på en länk till ert företag om ni finns på YouTube. Skriv en kommentar där så lägger jag till er.

Se även mina exempel:

Videoklipp på MyNewsdesk
Videoklipp på YouTube
Videoklipp på DailyMotion
Videoklipp på flickr

Ett av mina mer kreativa exempel hittar du nedan, och storyn bakom filmklippet, den finns här:

Andra bloggare om YouTube:

YouTube och marknadsföring
Använd YouTube som marknadsföringskanal
Det sociala medielandskapet: YouTube/

Add to Delicious|Add to Digg|Add to FaceBook|Add to Google Bookmark|Add to Technorati|Add to Twitter

tips: Spara dina YouTubeklipp

Du kan enkelt spara dina klipp från YouTube för dina egna klipp, du kan göra det direkt från ditt eget YouTube konto. Logga bara in på ditt konto och gå in under Mina videoklipp så hittar du en länk där där du kan hämta dina filer i MP4 format. Jag har vid ett tillfälle använt YouTube som mediakonverterare. En leverantör hade bara en Flash Video fil, .flv som jag behövde konvertera till MP4. Genom att ladda den till YouTube först så kunde jag hämta hem den i rätt format.

Avslutar med ett av mina favoritklipp från i höstas. En trådlösare 3G router:

Musik: var köper jag det?

Musik i Induos klippFick en fråga på mailen nyss som jag tänkte ta upp. En kille hade sett våra klipp på YouTube och undrade hur vi har löst musiken i våra videoklipp, om vi köpte dem eller hur vi gjorde. Svaret är att vi gör all musik inhouse också. Med ett intresse för musik som snart sträcker sig 30 år bakåt i tiden (hu vad länge) så ser jag det som en ren nödvändighet att göra den själv. En av anledningarna är också att jag gärna vill ha harmoni mellan tempot i filmklippet och tempot i musiken. Och eftersom jag klipper filmen får jag kontrollen över både ljud och bild vilket passar mig utmärkt.

Så vilket kommer först, musiken eller filmen? Musiken kommer först i något slags ofärdigställt råformat, från råformatet sätter jag en filmstomme och sen finputsar jag musiken ett sista varv så den rent tidsmässigt stämmer med filmen. Spana in vår youtubekanal så ser du några exempel. Den ljudsekvens som var garanterat roligast att klippa ihop är den för MMS kameran, gitarrerna är rejält tillfixade i datorn för att låta som de låter.