Redan på 1990-talet talades det om smarta hem, tänkande kylskåp och möjligheten att slå på kaffebryggaren från datorn. Sedan sprack den berömda IT-bubblan och projekt lades på is. Men nu är det dags igen menar många. Analysföretaget Gartner identifierade att uppkopplade saker, det vill säga uppkopplade maskiner, processer och fastigheter blir en av de 10 hetaste teknikområdena under 2012. Fenomenet kallas M2M, sakernas internet eller Internet of Things, förkortat IoT.
IoT kommer att ha inverkan på de flesta människors liv de kommande åren, sensorer som detekterar och kommunicerar förändringar byggs in i produkter och implementeras på allt fler platser. Att dessa sensorer skall anslutas till Internet, eller det utökade Internet, The Internet of Things, är underförstått. Men ett problem som branschen brottas med är att det finns en uppsjö olika standarder som inte förstå varandra.
De smarta byggnaderna kommer på allvar
En av de marknader som i Sverige verkligen skulle kunna dra nytta av IoT, är fastighetsautomation. Ett varierat klimat och höga uppvärmningskostnader betyder att det finns pengar att spara på fastighetsautomation. De flesta automationssystem som installeras i fastigheter idag styrs och övervakas från en websida, ett program eller en app. Vissa fastigheter kopplas upp via fiberanslutning eller bredband, medan andra ansluts via mobilnäten. Ett exempel är styrsystemet CC Kyrka som har vunnit flera miljöpris. Systemet ger församlingar möjlighet att göra förändringar i inomhusklimatet i sina fastigheter. – I kyrkans värld är det mobildata som gäller eftersom det sällan finns fasta bredbandslösningar i gamla fastigheter, säger Jan Lindberg, vd för JEFF Electronics som utvecklat systemet.
Kabel ingen lösning
I nybyggda bostäder är kabelbaserade system dominerande och här finns olika standarder för kommunikation i systemet. En av dessa är KNX (Konnex) en internationell, öppen kommunikationsstandard. Men att dra kabel i befintliga byggnader kan vara både kostsamt och komplicerat. Det är här trådlös kommunikation borde vara ett naturligt val, den stora mängden standarder gör att det ännu inte fått en bred genomslagskraft. Utmaningarna ligger i att hitta en standard som antas av många tillverkare, som möjligör konstruktion av stömsnåla enheter, som täcker tillräckliga ytor och har säker kommunikation och en attraktiv prislapp.
En av de ledande trådlösa teknikerna inom smarta hem är Z-Wave som kommunicerar på 868 MHz. Över 160 tillverkare sägs använda Z-Wave i sina produkter, men standarden är inte öppen utan ägs av Sigma Designs. Z-Wave använder meshteknik vilket gör att uteffekten för varje enhet kan minimeras, något som spar energi. Z-Wave kan inte kommunicera med omvärlden utan en dedikerad Gateway, IP-kommunikation stöds endast via en speciell Gateway.
De standarder som har störst sannolikhet att lyckas i framtiden bygger på IP-kommunikation och kan lätt sammakopplas med internet. En sådan teknik är 6LoWPAN, som står för IPv6 over Low power Wireless Personal Area Networks. Med denna standard kan varje sensor ha en egen IP-adress vilket gör dem till en del av internet. 6LoWPAN bygger på radiostandarden 802.15.4 vilket betyder att det behövs en gateway (kallad EDGE router) där tekniken skall användas.
Öppen radiostandard ger möjligheter
En möjlighet är att använda väletablerad teknik som tillexempel wlan/wifi, en teknik med gott om accesspunkter och hotspots spridda över hela världen. Wifi har fördelen att det är en teknik som har bra spridning och den hanterar IP-trafik. Wifi erbjuder hög säkerhet och de höga tillverkningsvolymerna minskar systemens kostnad. En annan fördel med wifi är att mobila enheter som surfplattor, smart phones och datorer direkt kan kommunicera med enheterna. Kritiken mot wifi har varit strömförbrukningen, men idag finns det wifimoduler som kan leverera två temperaturvärden per minut i två år strömförsörjda av två AA-batterier. En produkt som bygger på wifiteknik är Nest, en självlärande termostat som går att nå över internet och via en app. Termostaten är adaptiv och lär sig beteendet hos användaren, samtidigt som den går att nå på distans för att med full kontroll styra klimatet på platsen där den är installerad.
Framtidens mobilnät får wifistöd
För att lastbalansera mobilnäten kommer mer och mer trafik att styras över till wifi via trådlösa nätverk i hem, flerfamiljshus, köpcentrum och arbetsplatser. Detta gör att inomhustäckningen för wifi kommer att byggas ut dramatiskt på många platser inom en nära framtid. Detta är något som ytterligare talar för att standarden borde vara en given hit i framtida automationssystem.
Utmaningar med trådlösa sensorer:
- givarens pris måste vara överkomligt
- givaren måste kunna strömförsörjas med batterier som lätt kan bytas av användaren
- kommunikationen med givarna måste vara tillförlitlig
Artikeln publiceras i ett kortare format i SKEF News nr 4 2012
+Ulf Seijmer