En svensk håller truten

Håll trutenVi lever i en turbulent tid. Corona. Klimathot. Vapenskramlande Ryssar. Numera är vapenskramlande synonymt med attacker på IT-system. Vi har i färskt minne en kommun i norra Sverige som utsattes för en attack 2021, och en stor matkedja drabbades hårt. Nu kanske de inte har något med Ryssland att göra, men trenden är oroväckande. IT-hoten tilltar. Bara under första halvåret 2021 så skedde 1,5 miljarder attacker mot IoT-enheter, och den här trenden kommer inte att avta av sig själv. Nu tänker ni att det handlar om att IoT-enheter är notoriskt osäkra? Jag har förstått att det pågår över 100 000 it-attacker mot svenska intressen varje vecka.

I en värld där allt fler processer kopplas upp ökar risken för lyckade cyberangrepp riktade mot viktig infrastruktur. Och det behöver inte vara märkligare än följande. En kommun upphandlar ett kommunikationssystem för att övervaka olika VA-anläggningar. I anläggningen ingår en hårdvara med en molntjänst som används för att övervaka olika apparater i systemets status. Hårdvaran är inköpt med ett SIM-kort och en molntjänst i paketet. Kunden betalar en fast månadsavgift, och det är fantastiskt billigt men bra. Jag sticker ut hakan och säger att en molntjänst oftast inte är något annat än någon annans dator. Det kan vara så att den molntjänsten har en säkerhetslucka. Och eftersom man själv inte kontrollerar den, så kan data hamnar i fel händer. Det här är Huawei-modellen men i andra kläder.

Nu i början av 2022 har vi sett drönarangrepp i svenska luftrum, ubåtsincidenter fast i luften kan man tänka. Det vidriga övergreppet mot Ukraina. Så det är kanske dags att vi dammar av den svenska tigern och tänker oss en anpassning till nutid, där den svenska tigern även har ett fast grepp om vår IT-infrastruktur. Cirkulerar en superkul bild på nätet som jag inte publicerar här, men det handlar om att en svensk håller truten, googla den om du vill. En svensk håller truten är en urbanare nytolkning av den svenska tigern. Budskapet till er är superklart. Var vaksamma, angreppen lär inte minskat i omfattning. Ta ansvar. Täpp till det som behöver täppas till.