Fota produkter i en IKEA tvättsäck

En framgångsrik teknik för att fota produkter som jag använt och är snäll för budgeten bygger på IKEAs tvättsäck Jäll. Inspirationen kommer från ett annat blogginlägg där tanken är att man använder Jäll som ett produktfototält. Och rent krasst, Jäll kostar 39 kr inkl moms och har tillräcklig storlek att rymma föremål upp till 30 cm. Tidigare har jag använt mig av två byggstrålkastare från Clas Ohlsson med varsin dimmer. Byggstrålkastarna har stativ och placeras på lämplig höjd på bägge sidor om säcken.

Den här tekniken räcker rätt långt och dessutom kan du använda strålkastarna som videobelysning.Inspirerad av blixtfotografering och efter litet komplettering av fotoutrustningen började jag göra litet experiment i måndags. Genom att utgå från samma tvättsäck och placera två blixtar, en bakom tvättsäcken och en från ovan lyckades jag få till en helt ok belysning. Blixtarna, som du hittar begagnade från 50 kr, styrs av två slavtändare från Kaffebrus. Kamerans blixt som jag manuellt styrt ned på svagast möjliga styr slavtändarna. Nackdelen är att de slår med full kräm, därför måste man dämpa ned dem litet. Bakom tvättsäcken satte jag ett extra ark med glasfibervävtapet hemifrån och det både dämpade och spred ljuset på ett vettigt sätt.

Blixten ovanifrån fick en hemmameckad papplåda med ett vanligt skrivarpapper på fronten. Nu var ju detta ett test så därför är min lilla papplåda ett provisorium och test, inte helt ljustätt som du ser på bilden alltså. Har istället beställt en Softbox från Scandinavian photo som jag tänkte testa till bland annat detta.

På bilderna så ser du även min snygga vita bakgrund som skärmar av ljuset utifrån, det är något så trivialt som en rulle täckpapp från Biltema, perfekt vit yta, inte för blank, lätt att få slät och framförallt så skärmar den bort allt oönskat ljus. Hur bilden blev? Se vidare på SATELLINE-EASy på flickr.