Personalfoto av Induo

I veckan fotade vi personalen och det blev en rolig men forcerad plåtning som pågick samtidigt som vi hade kundbesök, inkommande leveranser och en ständigt ringande telefon.  Min syn på marknadsföring är att försöka göra så mycket jag kan själv för att budgeten skall räcka längre. I det här fallet hade jag lätt kunnat slänga iväg åtskilliga pengar på ett gäng top-of-the-line blixtar men istället har jag använt mig av blixtar som inte går att ställa manuellt, de slår med full kraft hela tiden. Att reglera bilxtens påverkan på bilden får då styras av hur nära objektet de är och i mitt personalfotofall styrdes avståndet av rummets storlek, något som inte var helt lyckat hela tiden. Men, nu har jag någon gammal Minolta, en Nikon, en Nissin, en Topca och en Sunpak blixt. Den inlånade Sigmablixten som går att ställa manuellt valde att bugga ut i sista stund. Surt. Alla blixtar styrs av optiska slavtändare, och triggas av kamerans blixt som jag manuellt ställt till svagast möjliga.

Grundtanken var att rikta mycket ljus på bakväggen för att slippa frilägga alla bilder. För de enskilda bilderna valde jag därför att ställa en blixt på golvet till vänster om personen som skulle fotas riktad mot bakgrunden (vit täckpapp från Biltema). Till höger en annan fullkraftarblixt som sköt genom ett halvtransparent paraply. Så högt jag kunde framför personen som skulle fotas satte jag en tredje blixt, en Minolta som kan ställas manuellt, i en liten Softbox. Under personen som skulle fotas satte jag en reflektorskärm, ett styvt papper med pålimmad aluminiumfolie som speglade tillbaka litet ljus i personens ansikte.

För gruppbilden var upplägget liknande, men jag flyttade blixten med paraplyet till golvnivå och ställde det bakom alla i mitten. Framifrån samma Minolta med softbox bara placerad högre. Av någon anledning la en av blixtarna av som skulle belysa bakgrunden, men det var inget att göra, fototiden var slut, å andra sidan gick det snabbt att frilägga i Photoshop CS5.

Summering så var detta min första “riktiga” porträttfotografering ever. Med riktig menar jag att jag förberett mig noga innan jag fotade. Skall du själv göra något liknande så rekommenderar jag att läsa, läsa och läsa på nätet om hur man placerar blixtar och liknande. Sen kommer träning, det här var mitt första träningspass, vi får se när nästa kommer.