Pressmappens död -offline är ingen

Nyligen ställde vi på Induo ut på Scanautomaticmässan, en fackmässa med 350 utställare. Traditionellt släppte medverkande företag nyheter för höst och vinter på den här mässan. Pressrummet var vid mässans öppnande laddat med åtskilliga hyllmeter av pressmappar från utställarna. Det var då, i den analoga världens tidevarv men ändå inte mer än 2-3 år bakåt i tiden.

I år var läget rejält annorlunda. Jag vacklade litet om vi skulle göra traditionella pressmappar eller bara använda MyNewsdesks onlinetjänst. Jag sejfade (fegade) med bägge.

På mässans öppningsdag gick jag till pressrummet på mässan med mina pressmappar vid mässans öppningstid. Det var tomt. Jag vände och gick ut genom dörren. Presscenter löd skylten. In igen och tittar runt. Inte en kotte. Ropar och får tillslut svar. Jodå det var mässans Presscenter och jodå det fanns fler pressmappar där. En 4-5 företag hade lagt ut sin pressinformation, av 350 utställare. Damen som höll i presscentret beklagade att det var så tomt men konstaterade att de flesta journalister sökte sin information online numera.

En annan viktig iakttagelse är att för ett par år sedan rapporterade åtskilliga tidningar om produktnyheter efter avslutad mässa, nu ligger så gott som alla tidningar och rapporterar om nyheterna som skall släppas på mässan, ett nummer innan mässan äger rum.

För den intresserade så lämnade vi de sista pressmapparna i det runda arkivet. Det är slut med sånt nu, det är nutid som gäller.