Synth eller Hårdrock, LoRaWAN eller 5G?

På 80-talet, när jag var i tonåren, var den svenska ungdomskulturen uppdelad mellan hårdrock och synth. Om man lyssnade på hårdrock pratade man knappt med syntharen och tvärtom. Senare i livet har jag insett att allt för mycket i världen är uppdelat i två läger. Bara titta på vår egen bransch exempelvis, trådlös kommunikation. Privata eller publika nät? 5G eller radiolänk? LoRaWAN eller mobilnät för IoT? Listan kan göras lång, till och med 5G börjar nu polariseras med privata 5G nät eller publika nät.

Så om vi tittar på tekniker för trådlös kommunikation i sensornät inom IoT, så kallade LPWANs, då står det en dragkampen mellan LoRaWAN å ena sidan och 4G/5G (LTE-M/NB-IoT) å andra sidan. Men vad är LoRaWAN då i min musikanalogi, synth eller hårdrock, och varför?

Är LoRaWAN den rebelliska hårdrockaren som gör revolt mot normer, en rå, otyglad kraften? Eller är den närmare kopplad till synth tack vare dess förmåga att använda nya tekniska egenskaper, exakthet och ett polerat ljud, i likhet med synthmelodierna från 80-talet? LoRaWAN:s förmåga att effektivt leverera data över långa avstånd speglar synth-popens harmoniska essens.

4G/5G då, en litet kluven lösning helt klart med två tekniker inom en standard. I det här fallet kanske nästan bäst beskrivet som ett blandband?* Kan LTE-M och NB-IoT liknas vid mångsidiga tekniker som vägrar att begränsas till en enda kategori, ungefär som musik som spänner över olika genrer eller skall vi istället dela dem till två olika kategorier eller till samma? Nu handlar ju denna krönika om polarisering, så självklart skall vi än en gång ställa två ytterligheter mot varandra.

Här tänker jag att LTE-M, är IoT:s synth-pop-sensation, ungefär som en medryckande, välstrukturerad synthlåt. NB-IoT däremot, det är ju självklart hårdrockens kraftpaket, som tuggar på med aldrig sinande energi, år efter år.

Om du tycker att LoRaWAN är hårdrock eller synth-pop kan variera beroende på dina preferenser. När du väljer uppkoppling handlar det om att skapa den rätta symfonin för dina behov, där du får välja den melodi som verkligen stämmer överens med dina ambitioner. I alltför många diskussioner möts jag av kunder som valt sida, innan de funderat igenom det faktiska behovet. Tänk på det här perspektivet när du diskuterar uppkoppling, kasta av dig värderingarna och lyft fram de individuella styrkorna hos varje teknik utan att tvinga in dem i fördefinierade kategorier.

*Kassettband med blandade låtar, jämförbart de spellistor man skapar i Spotify, men i digital form.

Krönika från CCS News nummer 4 2023