Thincasting på vårt sätt

Att livesända via nätet har framtiden för sig. Vi på Induo testade detta i höstas på Scanautomaticmässan då vi sände via en iPhone 3GS och 3G/WLAN, nu var det dags att testa med en livesändning från vår “YouTubestudio“. Vi testade att sända med ett antal kameror kopplade till datorn och livestreaming via Bambuser. Vi riggade en enkel ljussättning med tre stycken byggstrålkastare, vår standardutrustning för ljussättning. I en paus mellan inspelningarna dokumenterade jag vår setup som jag delar med mig av här i tre klipp plockade från min Bambuserkanal. Har en inofficiell kanal som använder för att testa och en företagskanal för att köra skarpt.

Våra videoinspelningar och direktsändningar är föremål för utveckling, vi lär oss mer hela tiden. Det finns säkert massor av sätt att bygga upp en sådan här thincastingstudio, detta är en ögonblicksbild av hur vår såg ut vid detta tillfälle.

Ljudet:
Jag hade googlat runt om ljudingången till MacBookPro och en vanlig åsikt verkar vara att den har linein och ingen micingång. Nu efter att detta spelades in har jag förstått att så inte är fallet,  senare har jag upptäckt att det går bra med iPhone headsetet in i hörlursutgången. Detta blir ju inte så snyggt vid filmningen så vad man  kan göra istället om man vill ha en vanlig mikrofon är att köpa en adapter på Kjell & Co som splittar ljud ut och ljud in i två separata 3,5 mm uttag. Denna är avsedd för iPhone men gör att man kan koppla en slipsmikrofon till datorns hörlursuttag direkt och samtidigt använda hörlurar. Detta har jag nu testat och det fungerar utmärkt.

Tillbaka till då. Vi använde vid inspelningen ett mixerbord, på köpet kan vi ta in fler mikrofoner och inte minst datorns eget ljud utan att rota i mjukvaran för mycket. Som gammal hobbyljudtekniker så är det ju alltid trevligt att återse ett mixerbord också 🙂 Vi har en femkanals mixer Behringer XENYX502 som ligger runt 500 kr på nätet, minns att jag köpte ett 12 kanalers bord för över 20 år sedan för 1 000 kr, som då var 10 år gammalt. Prisutvecklingen har här stått väldigt stilla. Som mikrofoner använder vi ett par 10+ år gamla mikrofoner: en styck Hama riktmik RMZ-14 och en Monacor mygga ECM2005. För att få ett hum om vi har en bra ljudbild så använder vi ett par Sennheiser HD202 hörlurar för att höra vad som sänds. Mer om ljud, en liten 101 i mixerbord i detta, direktsända, klipp.

Ljudet är litet dovt, det beror på att jag (typiskt nog) hade mitt avstörningsfilter hemma och ett kraftigt jordbrum och därmed fick dra ned diskanten litet. Den riktiga setupen för ljud ser ut så här just nu:

Kameror
Vår setup baserades på tre fasta kameror och en rörlig kamera. Det är overkill men det här var också ett test av tekniken, möjligheter och framtida behov. Två kameror via USB, en via FireWire och en via WLAN (iPhone) var grundsetupen. En av USB kamerorna är en Plexgear USB kamera från Kjell & Co, den andra USB kameran och FireWire kameran är två gamla DV kameror som vi använde för att de helt enkelt är mycket bättre roligare att filma med än webkamerorna trots sin ålder, det går att ställa in dem bättre, och de har bättre bildsensor. Vi använder en Panasonic NV-GS22 som går att ställa i webkameraläge och använda via USB. En Samsung VP-D325i används som FireWirekamera och slutligen en Plexgear USB webkamera. iPhonen använder en app som heter iWebcamera och ansluts till datorn via WLAN. Mer om hur man får kamerorna att fungera timme ut och timme in utan att de stänger av sig i detta klipp:

[vimeo http://vimeo.com/20526685]

Har även fått tipset att en del kameror är på hela tiden om man öppnar konfigurationsmenyn, kan vara ett tips det med. Så här ungefär såg det hela ut rent schematiskt:

Mjukvara
Kamerorna kopplas till datorn där vi mixar videoströmmen via Camtwist (som bara finns för mac). Här kan man lägga in bilder, videoklipp osv… och det är gratis. Vissa tycker att det går bra att sända via Bambuser direkt från Camtwist, för mig fungerar det inte klockrent. Istället använder jag FlashMediaEncoder som är gratis att ladda hem, och som finns för både Mac och PC. Se mer i klippet nedan.

Nackdelen med Flash är att man missar chatten på Bambuser, om man inte håller koll på den parallellt.

Avslutningsvis, vi kommer att köra vidare med thincasts framöver. Det går snabbare att producera film än att klippa på datorn. Å andra sidan är kvalitén något lägre. Om du som företag vill sända via Bambuser, tänk då på att det kostar pengar att använda om du inte är privatperson, kontakta Bambuser innan du sänder. Vid nästa sändning skall vi testa att ändra inställningarna för videoströmmen och optimera kvalitén. Det här det är bara början, men man får ta det i små steg, annars kommer man aldrig igång.

Så hur blev det hela? Här kommer slutprodukten, eftersom Flash Media Encoder sparar filen på hårddisken också var det bara att ladda upp den på YouTube: