Trender inom IoT 2025: säkerhet, AI och hållbarhet

IoT (Internet of Things) fyller i år 26 år och har utvecklats från en teknisk lösning till en strategisk nödvändighet för företag och organisationer. För mig handlar IoT om system för teknikassisterat beslutsfattande baserat på verklig data som ökar effektiviteten, minskar kostnader och minimerar miljöpåverkan. I denna artikel belyser jag tre huvudtrender som formar IoT:s framtid: säkerhet, AI och hållbarhet. Men inget IoT utan uppkoppling tänker jag, så vi dyker också ner i hur uppkopplingsteknologier förändras för att möta de nya kraven.

IoT: Från teknisk innovation till strategisk nödvändighet

Hållbarhet är en av de starkaste drivkrafterna för IoT-investeringar. Genom att utnyttja IoT för att samla in och analysera stora datamängder kan företag optimera sin energianvändning och minska resursförbrukningen, vilket sänker deras klimatavtryck. IoT gör det möjligt att både mäta nuläget och spåra framsteg mot hållbarhetsmål över tid.

Företag som satsar på hållbarhetsarbete ser IoT som en nyckelkomponent för att dokumentera och rapportera resultat. Sensorer kan nu inte bara mäta avfallsmängder utan även analysera deras kvalitet och innehåll med hjälp av AI, vilket gör att IoT-system säkerställer att vi mäter och följer upp för att uppfylla allt striktare krav på klimatpåverkan. I logistiksektorn har IoT en central roll för ruttoptimering, resursutnyttjande och bränslebesparing, vilket bidrar till både ekonomiska och miljömässiga vinster. Det kan handla om allt från att frakta gods mer optimalt till att fylla bilar till max.
IoT säkerhet

Säkerhet: Från val till nödvändighet

Säkerheten för IoT-system är inte längre en lyx eller ett tillval; det är en grundförutsättning. Antalet cyberattacker mot IoT-system ökade med 400% enligt Zscaler ThreatLabz, och detta är siffror från 2023. Jag tror knappast att det minskat och det finns säkert många fler exempel. Tendensen har lett till nya regelverk och standarder, såsom EUs uppdaterade RED-direktiv som från augusti 2025 kräver att IoT-enheter uppfyller cybersäkerhetskrav för att få säljas.

Håll koll på detta:

Det händer mycket inom cybersäkerhet men jag vill tipsa om att läsa vidare om dessa två som inte ryms i detta inlägg.
Postkvantkryptografi (PQC): Förbered dina IoT-system för hot från kvantdatorer som kommer att kunna knäcka dagens krypteringsstandarder (har du bara användarnamn/lösenord för autentisering idag bör du byta strategi snarast),
Zero Trust-modellen: Bygger på principen att ingenting och ingen implicit ska litas på. Varje åtkomstbegäran verifieras, vilket stärker IoT-systemens motståndskraft.

IoT-enheter som saknar robust säkerhet riskerar inte bara attacker utan också förlorad trovärdighet. Företag måste nu integrera säkerhet som en del av produktdesignen, inte som en efterkonstruktion.

AI och IoT: Ett oumbärligt partnerskap

IoT genererar mängder av data och AI tycks älska data, det här gör att IoT:s potential exploderar med AI. Kombinationen, ofta kallad AIoT, möjliggör djupare insikter, snabbare analyser och smartare beslut. AI används inte bara för att förbättra tjänster utan också för att identifiera säkerhetsluckor och avvikelser i realtid, vilket förstärker säkerheten.

Edge-computing och AI

Edge-computing, där databehandling sker nära datakällan, är en möljig game-enhancer för IoT. För applikationer som självstyrande fordon, industriell automation och smarta städer minimerar edge-computing latens och förbättrar tillförlitligheten. Genom att bearbeta data lokalt minskas också risken för breda cyberattacker. Exempelvis hade Volkswagen nyligen en läcka där 800 000 fordons data i form av bland annat detaljerad GPS-position fanns samlad i klartext i en AWS-plattform, där lösenordet fanns lagrat på ett lättillgängligt ställe. Hade data behandlats i fordonet och inte skickats vidare så hade inte stora mängder data samlats på en plats.

Edge-computing är dock inte utan utmaningar. Lokal AI kräver kraftfullare hårdvara och högre energiåtgång. Därför blir hybridlösningar, där edge-computing kombineras med molnbaserad analys, det optimala sättet att balansera realtidsbearbetning och storskalig datahantering.

Uppkoppling flyttar ut

Uppkoppling är IoT:s ryggrad, och vi ser flera förändringar som kommer att forma landskapet under 2025.

Satellitbaserade IoT-nätverk (NTN): LPWAN-teknologier som LoRaWAN och 5G flyttar ut i rymden. Med NTN kan basstationer i omloppsbana täcka jordens mest avlägsna områden. Både LoRaWAN och 5G kan fungera via satellit och detta är redan igång. 5G kan sedan en tid använda satelliter som RF-repeater utan möjlighet att avkoda paket, medan satelliterna i kommande uppdateringar av 5G kan ta emot och vidareförmedla datapaket. Under 2025 är det sannolikt att andra LPWAN RF-tekniker som exempelvis Mioty tar sig ut i rymden. Även Starlink lanserar 2025 IoT från satelliter, dock med LTE CAT-1, CAT-1 Bis och CAT-4-teknik, vilket inte är en LPWAN-teknik (alltså inte “LoW Power”).

5G RedCap: RedCap (Reduced Capacity) är en lovande lösning för sensorer som kräver stabil uppkoppling och måttlig bandbredd (150 Mbit/s). RedCap är litet som mellanmjölk, den är inte snabbast, den är inte strömsnålast, men den erbjuder runt 150 Mbit/s och är avsedd för litet mer krävande typer av sensorer. RedCap kan bli tekniken som kapacitetsmässigt kan försörja nästa generations sensorer med stabil uppkoppling. RedCap klarar både de frekvenser som används för privata 5G-nät, där inte nuvarande 3GPP LPWAN tekniker (NB-IoT och LTE-M) fungerar på de frekvenser som används för privat 5G. RedCap erbjuder både korta svarstider och bra överföringshastighet, så i de sammanhang där sensorer skall processa mycket data lokalt, och kanske förses med AI och dessutom fungera i litet mer krävande miljöer, ja då tycker jag RedCap fyller sitt syfte.

LoRaWAN: Marknaden står inför förändringar, då stora aktörer som Cisco lämnar LoRaWAN-segmentet. Från 2025 säljer man inte längre LoRaWAN-produkter och lagom till 2030 upphör supporten. Befintliga kunder behöver söka alternativa leverantörer för att säkerställa kontinuitet. LoRaWAN följer i övrigt riktningen och utvecklingen på IoT-marknaden i stort med planer på ökad grad av kryptering, bättre stöd för fjärruppdatering av mjukvara och möjlighet till lokal AI-behandling av data. En del av dessa tankar för dock LoRaWAN från en ren LPWAN-teknik närmare mer energikrävande hårdvara.

IoT:s väg framåt: Hållbarhet, säkerhet och innovation

IoT är alltså långt från en teknisk framgångssaga utan snarare en möjliggörare för ett hållbart och säkert samhälle. Genom att kombinera kraften i AI, edge-computing och förbättrade uppkopplingsteknologier kan IoT leverera lösningar som möter dagens och morgondagens utmaningar. Med fokus på säkerhet, AI och hållbarhet är IoT redo att definiera nästa kapitel i digitaliseringens historia. 2025 blir ett år där IoT inte bara kopplar upp saker utan också gör världen bättre, säkrare och mer effektiv.