Veckans uppgift: personalfoto

I veckan som kommer är det tänkt att vi skall se över våra personalbilder. Efter många timmars studerande av tekniker på otaliga bloggar som fstoppers.com, strobist och Stefan Tell är det dags att skrida till verket och se vad vi kan åstadkomma själva. I veckan hade jag med mig kameran och fick ett “på språng” kort av min kollega Peter.

Med en blixt placerad bakom honom riktad mot kameran, och en bakom mig med en liten softbox placerad alldeles så högt det gick fick vi en ganska spännande belysning. Blixtmässigt så använde jag en 235 kronors blixt från eBay i softboxen triggad av en slavtändare. Det fina med den här blixten, även om den var lika begagnad, gammal som billig, är att den går att ställa manuellt, något som gör den mycket användbar även om den är stor…

På golvet bakom Peter hade jag en Sunpak, en gammal 80-talsslitvarg, monterad på en gorillapodkopia med en slavtändare på blixtskon. Det här är en allt eller inget blixt, så den slår med full kraft. Jag har nu investerat i ett paraply att sätta framför mina fullkrämsblixtar, det hade troligen varit användbart även på det här fotot. Att vi hade fullt med saker längs väggen bakom Peter kastade en massa skuggor på väggen var en bieffekt och något att tänka på till vi skjuter skarpt i veckan.