Video goes basic

Om du vill testa formerna för videoklipp till blogg eller hemsida kommer här ett exempel på hur du med mycket enkla medel kommer igång. Tänk nästan gratis. Tänk hårdvara du har. Tänk en timmes produktion. Tänk opretentiöst. Där har vi ämnet för dagen. Jag tänker att detta är användbart när du vill spela in en enkel video om en produktnyhet, en intervju med någon på företaget eller rapport från event eller mässa. Jag utgår från iPhone 3GS och appen Reeldirector för några tior, dessutom tar jag hjälp av en dator och använder mobilens headset som mikrofon.

Tidsåtgången från ax till limpa är under en timme, så ta det för vad det är, enkelt, snabbt men förhoppningsvis användbart.

Bygg upp din presentation såhär:
Börja med en 10 sekunders sammanfattning eller teaser så att den som ser får en bra överblick. Jag filmade inledningen i bilen när solen sken, därför är ljuset helt ok.

Efter inledningen har jag lagt ett intro för att få det att bli litet mer genomtänkt. Jag använde Animotos hemsida till introt. De har i och för sig en app men skall man köra på gratisspåret så fungerar det bara att ladda hem klippet från deras sajt. Jag tog ett par stillbilder med mobilkameran och laddade upp dem obearbetade. Animoto är krångelbefriat att komma igång med och när filmen är renderad så laddar du hem den till datorn. För att få in den i Reeldirector så måste du  m a i l a den till mobilen och spara den i kamerarullen, det är den work-around jag lyckats klura ut, att lägga till den i iTunes fungerar inte. För Animotointrot har jag behållit deras logga efter introt, minuset är att det därmed blir en lång övergång från intro till snack men nu var det nästan gratis och utan förberedelser som var ämnet för dagen.

Efter detta kommer din intervju, mingel, eventreportage eller whatever. Jag filmade inomhus i blandljus, inte fullt så imponerande färgbalans, uppsök bättre ljus om du kan.

Som avslut la jag in en musiksnutt från iTunes och en stillbild, allt i Reeldirector. Tidsåtgången var under en timme för filmning intro, klippning och rendering. Lättaste sättet att få upp klippet på nätet är att maila det till din dator och ladda upp det där. Lycka till!

[vimeo http://www.vimeo.com/20440840]