Att göra en blogg av fyra

Har precis testat att flytta tre bloggar från wordpress.com in till en fjärde egenhostad blogg. Från 100+ inlägg till 600+ inlägg. Just i detta nu känns det skönt att bara ha ett par bloggar kvar som inte överlappar varandra. Förhoppningsvis har jag gjort rätt och sökmotorerna accepterar det som jag gjort. Så här var den arbetsordning jag använde mig av och som du kanske har nytta av.

Steg 1: Gör en backup på målbloggen dit du skall överföra informationen så att du har något att återgå till. Backupbuddy är en tjänst jag rekommenderar som sparar tid om det strular.

Steg 2: gör en ny wordpressinstallation förslagsvis lokalt på din maskin, har du mac så gör du så här.

Steg 3: exportera allt material från din gamla blogg och importera till din temporära arbetsblogg, WordPress har stöd för import/export direkt i adminpanelen.

Steg 4: städa upp bland taggar och kategorier. Om inte kategorierna är lika dit du flyttar all information eller om dina kategorier är litet röriga så föreslår jag att du flyttar kategorierna till taggar med samma namn. Term Management Tools är ett sådant tillägg som gör det möjligt att först kopiera kategorierna till taggar, sedan slå ihop kategorierna enligt de önskemål du har, i vilket fall som helst, det är lättare att städa i din arbetskopia. Läs mer om detta tillägg här

Steg 5: Städa upp bildlänkar. Jag har märkt att vid importen så ändras alla länkar till http://localhost:8888/wp-content/ osv när jag kör lokalt så jag använder tillägget Search and replace för att ersätta fel sökväg med rätt. Ladda sedan upp alla bildfiler från din lokala wordpressinstallation (de ligger sannolikt i mappen wp-content/uploads) till den sökväg de får i framtiden (typ dindoman.se/wp-content/uploads) så kommer det att fungera. Om du gjort rätt så kommer du se att alla bilder visas rätt, perfekt att kontrollera detta innan du uppdaterar din huvudblogg med andra ord.
Steg 6: videolänkarna som fungerar på wordpress.com fungerar inte på en egenhostad blogg, sök på [youtube= så får du upp de aktuella inläggen, snabbast var det att redigera dessa manuellt genom att ta bort [youtube= samt den avslutande ] och sedan spara.

Steg 7: exportera all information från din lokala installation och importera den till din målblogg.

Steg 8: har du bytt kategorierna i din gamla blogg till taggar i den nya måste du göra en ompekning för att sökmotorerna skall hitta rätt. Jag valde att göra en enkel .htaccess fil och peka om kategorierna till taggar med samma namn enligt följande. Kör du wordpress så har du redan en .htaccessfil i mappen på servern, lägger du in dessa redirects först så kommer det sannolikus att fungera.

Redirect 301 /category/sms/ http://blogg.dindoman.com/tag/sms/

Har gjort detta tre gånger det senaste dygnet, detta är ett arbetssätt som fungerat för mig, frågor eller funderingar? Fyll på här nedan! Nu borde jag kanske städa upp litet in den här bloggen också  🙂