Att livesända via nätet har varit på lut länge. Jag har trixat med DV klippning och filmning i närmare 10 år så då blir man lätt sugen på att testa något som är lätt, nytt och snabbt att göra.
Den förlösande faktorn var när jag deltog i ett webinar anordnat av Bengt Littorin (@havspappan) där Joakim Jardenberg pratade sig varm om thincast, att sända utan tunga tekniska lösningar till webben. Där och då och bestämde mig för att testa med livesändningar från Scanautomaticmässan, min tidigare övertygelse var att filma och klippa ett mässinslag i reeldirector i iPhonen, men skam den som inte byter riktning i elfte timmen. Vi beslöt att göra livesändning från mässan med ett par fasta ramar:
1. Fasta sändningstider för möjligheten att följa aktiviteter live med en “tv-tablå”.
2. Det skulle vara en livesändning, inget man spelade in och laddade upp sen på YouTube (det har vi gjort en del redan).
3. Enklast möjliga verktyg skulle användas. Målet var en mobiltelefon och ett 3G abonnemang för att testa gränserna på tekniken.
Vi testade litet på kontoret och kom fram till att kombinationen bambuser och iPhone 3GS med extern mikrofon (mygga) var en vinnande trio. Telefonen monterades provisoriskt på ett kamerastativ för stabilitet och möjlighet till justering och enkel zoomning och panorering. Vi testade att sända via 3G-nätet och det gick mycket bra vid våra tester (trots att vi sitter ett halvt släggkast från Globen är Telias 3G nätet svajigt, något som ofta motsvarar förhållanden på en mässa).
Väl på plats på mässan hade vi möjligheter att använda ett lokalt WLAN med bra hastighet, det gjorde att vi hade ändå bättre kvalitet i våra realtidssändningar än vi hade väntat oss, även om mässans mobilinfrastruktur faktiskt imponerade stort, man hade stöd för Turbo 3G med HSUPA fart i Telias nät, över förväntan! Bambuser sänder live och laddar sedan upp de bildrutor som fattas för en bättre slutupplevelse. Med WLAN var det bra kvalitet redan från början och bara mindre delar laddades upp efter avslutad sändning.
Problemen vi upplevde under vår sändning var först och främst ljudrelaterade. En ljudkvalitetsåterkoppling får man först efter avslutad sändning och vi testade med olika mikrofoner och olika placeringar. Vi kom till slut fram till att den bästa lösningen var en riktmikrofon för det mesta placerad precis utanför bild. Vår mygga fångade upp alldeles för mycket kringljud (det är bättre med en riktad mygga nästa gång) i synnerhet eftersom vår montergranne demonstrerade en vibrerande maskin i sin monter.
En sak som hade varit så mycket lättare hade varit om Bambuserklienten för iPhone hade gett oss någon form av återkoppling eller inställningsmöjlighet för ljudet. I övrigt var klienten föredömligt enkel och nästan helt stabil.
En sak som man snabbt märker är att iPhonebatteriet nästan verkar äta upp sig själv, det tar slut väldigt fort. Ett externt batteripack är att rekommendera, glöm åtminstone inte mobilladdaren på hotellrummet.
Vi bäddade in vår Bambuserström i vårt nyhetsrum på MyNewsdesk och vi la även länkar från vår hemsida och i våra bloggar. Och faktum är att långt fler än vi anade har tittat, det är kul. På det här sättet nådde vi faktiskt 100 besökare utanför mässgolvet under mässans öppettider, och det är rätt ok för att vara en smal fackmässa. Tänk om åtminstone någon tittade via nätet istället för att åka bil till mässan, isåfall en miljövinst också!
Tillagt 9 mars 2011:
—
Bambuser finns numera i en gratisversion för företag så länge man accepterar reklam. Tidigare fanns inget gratisalternativ. När vi sände på mässan hade vi missat att man då debiterade pengar för företag och icke ideella organisationer, något som nu skippat. Om du skall använda Bambuser för företagets räkning anmäler du dig på deras hemsida och väljer mellan de olika tjänsterna.
—
Slutsummerat. Livesändning har tiden för sig, du kan bädda in det i bloggar, nyhetsrum och på hemsidor. Ett stort plus är hur lätt tekniken är att ta till sig, ett minus är att det kostar en del pengar att testa detta om du vill göra det skarpt inom ramen för ett företag eftersom Bambuser debiterar företag pengar för sina tjänster. Så även om hårdvaran är något de flesta yrkesarbetare håller i handen i princip varje arbetsdag så kostar det en liten slant att visa klippen online. Vi har fortsatt att använda Bambuser även efter mässan och lär säkert fortsätta att testa gränserna.
Kul med lite praktisk återkoppling på webinaret 🙂 Har lite ideer hur vi kan jobba vidare med det. Jag återkommer.
Hälsningar
Bengt
Pingback:Thincasting på vårt sätt « Inhouse marknadsföring på Induo
Det är faktiskt helt okej, även för företag och vinstdrivande organisationer att köra gratis versionen av Bambuser, så länge man tycker det är ok med annonser och begränsningar.
Läs mer om vårt inlägg om video på webben: http://zebramedia.se/?c=hem&i=nyhet&n=att-anvanda-youtube-som-videoleverantor
Du har helt rätt, jag fick också det beskedet igår, jag skall göra en uppdatering av blogginlägget snarast.