Marknadsför dig med video på nätet -guiden till Video 2.0

Video är ett media som allt mer används i onlinemarknadsföring. Personligen är jag för marknadsföring med hjälp av video. Med de möjligheter som erbjuds via YouTube och andra videobaserade sociala medier kan du snabbt få ut ditt budskap i kanaler där mottagarna har förlåtelse för skakande bild, taskig färgbalans, dåligt ljud och oskärpa. Med det lagt åt sidan kan du fokusera på det viktiga budskapet: content is king. Att du inte har ett professionellt videoteam bakom dig har mottagarna i allmänhet förståelse för. Jag skall här ge min syn på vilka tjänster som finns för marknadsföring via video på nätet, jag kallar det video 2.0

Vilka alternativ finns?

Det finns massor av olika alternativ för att publicera video på nätet helt gratis. En revolution som kommit snabbt. Jag testade streaming video på nätet för över 10 år sedan och då visste bara ett fåtal webhotell hur man distribuerade video över nätet, någon enstaka kunde leverera tjänsten. Idag ser det som sagt helt annorlunda ut. Tjänsterna är i allmänhet gratis och de största av de stora är:

YouTube ägs av Google och enligt egna uppgifter laddas omkring 65 000 videosekvenser upp varje dag. Klippen kan vara max 2 gigabyte och max 10 minuter långa. Ett kostnadsfritt konto behövs för att man ska kunna ladda upp videor. Finns på svenska och ett stort plus är att du själv kan anpassa din presentationssida. Man kan utan konto dela klippen via Facebook, MySpace, Digg osv. Får mitt lilla minus för bökig integration med Twitter, du kan bara dela klipp via YouTube om du först skapar ett konto och inloggad på ditt YouTubekonto delar via Twitter. Just nu håller Youtube på med en del uppdateringar så min förhoppning är att Twitterstödet kommer att förbättras inom kort. En hyfsad anpassningsmöjlighet av användargränssnittet finns så du kan anpassa företagets konto med rätt färger, din egen bakgrund, logga osv.

DailyMotion är på ytan en fransk YouTube-klon med gratis registrering och uppladdning av video. Skrapar man litet på ytan så finns det två ytterligare användarnivåer: Official Content som riktar sig till bland annat skivbolag, TV kanaler och politiska partier där användaren även kan ändra utseendet i sin kanal med anpassade skins. MotionMaker är den andra kostnadsfria premiumnivån och är avsedd för den som skapar videos med kreativ höjd. Varje video granskas av DailyMotion innan den släpps ut och är då taggad med en “CreativeContent” logo. Dessutom framhävs den mer på deras sajt. Det negativa med DailyMotion är en något störande mängd reklambanners och att den inte finns på svenska. En integration med Facebook och Twitter finns implementerad direkt på spelaren så att även om du bäddar in videon på en extern sida så kan den delas direkt därifrån via Twitter eller Facebook. Den funktionen är såväl smart som snygg och enkelt.

Vimeo är en tjänst som används av en del av bloggare, konsulter och företag i Sverige men jag exkluderar den från den här översikten. Anledningen är deras bestämmelser om “Noncommercial use only -If you need a site to power your business’ videos, please try one of the many commercial video hosts out there. We remove commercial content that violates our Guidelines without warning.” Laddar du upp videos där är risken att de plockar ned den om det är kommersiellt innehåll.

MyNewsdesk är inte en renodlad videopresentationstjänst men video är en del av de möjligheter det svenska företaget MyNewsdesk erbjuder företag i sitt PR arbete även med deras helt kostnadsfria abonnemang. MyNewsdesk är det enda alternativet av de jag nämner här som enbart vänder sig till en professionell användargrupp. De har precis uppdaterat kvaliteten på sin videospelare och den är i mitt tycke minst lika användbar som ovanstående alternativ. Tack vare implementerad delafunktion från “AddThis” kan länken delas via de flesta sociala nätverk.

Flickr ägs av Yahoo och är primärt avsett för uppladdning av foton men man kan också ladda upp max 2 st 2 minuter långa videos per månad.

Jag vill använda video på min sajt, vad väljer jag?

Svårt val tycker jag, alla har fördelar vad gäller inbäddning:

YouTube är välkänt men videoklippet visar deras logga vilka inte alla tycker är positivt. Å andra sidan kan den som ser klippet klicka sig vidare till din YouTube länk och där hitta mer information om ditt företag. YouTube erbjuder en del anpassningar av storlek, färger mm för spelarfönstret. Det stora minuset med YouTube är att det är bannlyst på en del företag.

DailyMotion ger fördelen att det går att dela direkt till Facebook eller Twitter från spelarens fönster utan krångliga mellansteg. Å andra sidan, klickar någon sig vidare så kommer man till en sida med mycket reklambanners och du har heller ingen möjlighet att anpassa utseendet.

MyNewsdesk erbjuder inbäddning av en förutbestämd storlek i marknadens neutralaste spelarfönster, ett stort plus för det. Eftersom MyNewsdesk är en tjänst för att publicera andra nyheter om ditt företag kan du helt konstnadsfritt lägga in dina pressreleaser, kontaktuppgifter mm.  För den som är betalande kund erbjuds möjligheten att tidsbestämma när ett klipp skall släppas och det ger en  klurig bonusfunktion. Videoklippet går ändå att bädda in på din sajt så länge, även innan det är släppt. Detta är användbart om du tillexempel jobbar med en offlineversion av en kampanjsajt och vill bädda in video men inte släppa den officiellt förrän samtidigt med annan lansering. Du kan då testköra i lugn och ro utan att gå publikt med sajten.

Jag vill använda video på min blogg

Har du en egenhostad blogg då kan du bara läsa föregående stycke igen. Om du har en blogg på tillexempel wordpress.com då måste du tyvärr välja YouTube eller DailyMotion då MyNewsdesk inte har stöd för inbäddning på WordPress.

Hur snabbt laddas klippet?

Jag har testat olika operativsystem och webläsare för YouTube, Dailymotion och MyNewsdesk och kan konstatera att klippen laddar ungefär lika snabbt oberoende av tjänst, operativsystem eller webläsare.

Varför video 2.0?

Video är ett i Sverige underskattat verktyg som kan föra ut ditt budskap. Jag har tillexempel använt det för en virtuell presskonferens på MyNewsdesk där jag la ut ett förinfilmat pressmeddelande på deras presstjänst synkront med att jag skickade ut pressmeddelandet. Med en videokamera och litet fantasi kan man komma långt. Enkla men klockrena budskap har tillexempel Christian Rudolf presenterat i sina fredagsfilmer om entreprenörskap på disruptive.nu

Utfall av min egen Video 2.0 satsning

De nya möjligheterna att publicera video på nätet gör att jag med en begränsad budget kan producera produktpresentationer eller föra ut kunskap om de produkter jag arbetar med. På så sätt kan jag testa och med enkla medel och utan professionell belysning, ljudanläggning eller filmteam sätta ihop olika typer av videos som jag sedan kan utvärdera och få återkoppling från.

Efter ett år på YouTube och MyNewsdesk kan jag summera att 3400 personer sett Induos klipp på YouTube men MyNewsdesk har faktiskt genererat avsevärt fler visningar. DailyMotion har jag mest småtestat och de har gett en del visningar men inte i närheten av de förstnämnda två. MyNewsdesk erbjuder, förutom ett bra resultat, ett avskalat spelarfönster och en rad andra PR relaterade tjänster. Dessutom kan många som arbetar på företag som har YouTube spärrat för åtkomst nå budskapet där. Skall du satsa på endast en kanal för din Video 2.0 satsning rekommenderar jag att du väljer MyNewsdesk, vill du gå bredare så är YouTube mitt självklara andraval.

Har du redan kommit igång?

Jag har börjat sätta ihop en lista med svenska företag på YouTube. Finns ditt företag med iden? Jag bjuder på en länk till ert företag om ni finns på YouTube. Skriv en kommentar där så lägger jag till er.

Se även mina exempel:

Videoklipp på MyNewsdesk
Videoklipp på YouTube
Videoklipp på DailyMotion
Videoklipp på flickr

Ett av mina mer kreativa exempel hittar du nedan, och storyn bakom filmklippet, den finns här:

Andra bloggare om YouTube:

YouTube och marknadsföring
Använd YouTube som marknadsföringskanal
Det sociala medielandskapet: YouTube/

Add to Delicious|Add to Digg|Add to FaceBook|Add to Google Bookmark|Add to Technorati|Add to Twitter

3 Comments

  1. Kan inte annars förstå varför du inte har med Vimeo? Det är ju den absolut bästa videopubliceringssajten. både för sitt låga pris (gratis finns men då med begränsat minne) och grymma kvalitet (HD kvalitet med väl tilltagen bandbredd). Kolla in TrendTV, vi använder Vimeo och är mer än nöjda: http://trendtv.se/

    /Tomas

  2. Tack för din kommentar och din spännande lank. Jodå, Vimeo finns med i texten men jag har skippat dem beroende på deras villkor. När man anmäler sig till tjänsten på http://vimeo.com/join så står det uttryckligen i villkoren: “Noncommercial use only. If you need a site to power your business’ videos, please try one of the many commercial video hosts out there. We remove commercial content that violates our Guidelines without warning.”

    Jag håller helt med dig om de tekniska aspekterna av Vimeo, det är snyggt, snabbt och många använder det. Samtidigt är jag litet emot att använda det professionellt och det är den vinklingen mitt blogginlägg har. Vad händer i det läget när de tar beslutar att ta bort mina klipp och delar av min sajt eller blogg försvinner i en handvändning? Vimeo är upp till var och en, jag föredrar att leva i vissheten att jag använder tjänsten “by the book” och att våra kunder kan del av våra informationsfilmer och annat med maximal upptid. Då sover jag godare om natten 🙂

  3. Pingback:Vad…hände… « Radiomodem, GPRS modem och annat trådlöst