Musik: var köper jag det?

Musik i Induos klippFick en fråga på mailen nyss som jag tänkte ta upp. En kille hade sett våra klipp på YouTube och undrade hur vi har löst musiken i våra videoklipp, om vi köpte dem eller hur vi gjorde. Svaret är att vi gör all musik inhouse också. Med ett intresse för musik som snart sträcker sig 30 år bakåt i tiden (hu vad länge) så ser jag det som en ren nödvändighet att göra den själv. En av anledningarna är också att jag gärna vill ha harmoni mellan tempot i filmklippet och tempot i musiken. Och eftersom jag klipper filmen får jag kontrollen över både ljud och bild vilket passar mig utmärkt.

Så vilket kommer först, musiken eller filmen? Musiken kommer först i något slags ofärdigställt råformat, från råformatet sätter jag en filmstomme och sen finputsar jag musiken ett sista varv så den rent tidsmässigt stämmer med filmen. Spana in vår youtubekanal så ser du några exempel. Den ljudsekvens som var garanterat roligast att klippa ihop är den för MMS kameran, gitarrerna är rejält tillfixade i datorn för att låta som de låter.