IoT tar digitaliseringsfesten till rymden

“The sky is the limit”, fast det var nog gårdagens nyheter. För IoT är inte the sky limit verkar det som. Runt om jorden hittar vi allt fler initiativ på att Internet of Things tar plats i skyn. Både de publikare teknikerna som 4G och 5G, samt LoRaWAN blickar alla uppåt och vill ansluta enheter till satelliter.

IoT tar steget in i den gränslösa framtidens himmel

IoT är en värld i sig med smart teknik som påverkar nästan alla aspekter av samhället. När gemene man tänker på IoT tänker man på uppkopplade termostater i hemmet, smarta klockor och positionering av båtar, men det är bara toppen av isberget. IoT, eller Internet of Things kan liknas vid en stor fest där alla prylar är inbjudna. LoRaWAN är en trådlös teknik för små datamängder och många användningsområden inomhus och utomhus, vi kan likna det med den lugna värdinnan som viskar småprat men ändå hörs över rummet. 4G/5G, å andra sidan, är festens partyprisse som anpassar sig till varje situation av festen. 5G får uppkopplade prylar att skicka data i blixthastighet eller att skicka signaler över långa avstånd med låg strömförbrukning. Så oavsett om det är lugnt småprat eller dans till de senaste hitsen, kan Internet of Things leverera.

Utmaningarna och möjligheterna med IoT:s infrastruktur

För att kunna flytta festen från stan ut i landsbygden och ha IoT-party bakom varje gran, ja då behövs det en vettig basstationsinfrastruktur. I den här föreningen finns driftiga, radiokunniga, entreprenörer och säkerhetsinsatta. De kan lätt bygga ett IoT nätverk, oavsett var du vill flytta IoT-festen. Men nu kommer alltså en ny giv, IoT i satelliter.

Den revolutionerande framtiden: IoT i skyn

Med IoT i skyn, flyttar vi inte bara data, vi flyttar gränser. Iridium menar att man 2030 skall tjäna 10 000 000 000 SEK på IoT i skyn. Men är det så många som vill flytta ut IoT festen från de fasta näten tänker ni? Traditionella IoT-enheter använder ofta mobilnät eller andra publika nät för att ansluta till internet, men dessa nät har stora begränsningar när det gäller tillgänglighet på avlägsna platser. Ett exempel skulle kunna vara en oljerigg mitt ute i havet eller en avlägsen plats i skärgården eller i fjällvärlden. Generellt sett uppskattar man att markbundna nätverk endast täcker cirka 15% av jordens yta och cirka 50% av den totala landmassan. Men IoTs användningsområden har vuxit under årens lopp. För att kunna hålla koll på kraftverk, el-, olje- och gasledningar, skogs- och jordbruk vindkraftverk till sjöss med mera behövs säkra, skalbara och pålitliga lösningar. Många företag kan därför inte nå sina tillgångar på grund av otillräcklig täckning eller oöverkomligt dyra lösningar.

Det är dags att börja se upp – bokstavligt talat. För när IoT kliver ombord på satelliter, ändras spelplanen radikalt. Vi går från en värld där uppkoppling var ett geografiskt lottospel till en framtid där hela jordklotet är en spelplan. Varje kvadratmeter, från avlägsna öar till de högsta bergstoppar, blir en del av det nya, gränslösa nätverket. Detta är inte bara nästa steg för IoT; det är nästan så stort att vi dammar av klyschan “ett gigantiskt kliv för hela mänskligheten”.

Så när du nästa gång blickar upp mot himlen, tänk inte bara på stjärnorna och det oändliga universum som sträcker sig bortom dem. Tänk på de oändliga möjligheter som ligger i den när framtiden. Det är dags att ta festen – och framtiden – till en helt ny nivå. Med IoT i skyn, är inte “the sky the limit”.
[Denna krönika publicerades i Critical Communication Swedens tidning CCS News]